40 de bunici și bunicuțe din satul Viișoreni raionul Edineț vor putea comunica mai ușor cu nepoții. Aceștia au primit în dar telefoane performante și vor beneficia și de cursuri la care vor învăța cum să le folosească. Acțiunea face parte dintr-un proiect de sprijin social, destinat vârstnicilor inițiat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Publicat:23.10.2024, 21:09

Curioși, dar și nedumeriți în același timp, bătrânii au pus mâna pe telefoane, fiind ghidați de voluntari, care le-au explicat pas cu pas ce trebuie să facă.

“Ne-am bucurat foarte mult, pentru că la orice vârstă sunt necesare cunoștințele. Omul trăiește cât învață. Desigur că noi învățăm împreună cu nepoții, nu degeaba se spune că oul învață găina.” 

“Cred că, atunci când ne adunăm seniorii, să putem comunica cu coordonatorul, cu copiii care sunt după hotare, cu prietenii și așa mai departe.”

Cei patruzeci de bătrâni care au primit telefoane, fac parte din grupul de seniori din satul Viișoreni și au fost selectați printr-un concurs, iar condiția principală a fost să nu aibă mai puțin de 60 de ani.

Ina CIUBOTARU, PRIMARUL SATULUI VIIȘOARA: “El îi face pe vârstnici să fie mai activi, el îi face pe vârstnici să se familiarizeze cu tehnologiile informaționale, să se familiarizeze cu digitalizarea, Îi face pe ei ca să deosebească informațiile false de cele adevărate.”

Cinci voluntari i-au ajutat pe vârstnici să-și conecteze telefoanele și să acceseze aplicațiile de mesagerie, dar și de telefonie online.

Corina URSU, VOLUNTARĂ: “Prin aceste programe, cu care am venit astăzi, ne dorim să oferim vârstnicilor posibilitățile de a comunica, să le oferim toate instrumentele pentru ca ei să aibă posibilități de a comunica cu cei dragi, de a interacționa cu vecinii, cu cei plecați și să aibă acces la cât mai multe informație.”

Activitatea este implementată de către Asociația Obștească CASMED în parteneriat cu  Ministerului Muncii și Protecției Sociale și fundația unei companii de telefonie mobilă.

Arina STRATAN, COORDONATOAREA DE PROIECT UNFPA MOLDOVA: „Odată cu înaintarea în vârstă, scade accesul vârstnicilor spre utilizarea internetului și tehnologiilor digitale și informaționale. În acest context este foarte important să le oferim oportunități de participare vârstnicilor și oportunități de dezvoltare a abilităților digitale. “

De sesiuni de instruire în domeniul digital vor beneficia și vârstinicii din încă 8 localități din tară, care la fel urmează să primească telefoane.