Farfurii, sticle sau pungi de plastic au fost colectate astazi intr-un parc din capitala. Cei care le-au dus acolo au primit in schimb… sapun bio. Ideea le apartine unor tineri, care spun ca toate obiectele adunate vor fi topite si reutilizate.
Acum cinci ani, Mariana Durlescu a inceput sa colecteze capace de plastic, asa ca pana acum a adunat peste 2 kilograme. Initial, femeia spune ca isi dorea sa confectioneze obiecte de decor, dar s-a razgandit.
„In asa mod m-am gandit ca imi aduc aportul la pastrarea mediului inconjurator.”
Insotita de cele trei fiice ale sale, pe care le invata sa fie prietenoase cu mediul, Elena a adus de dimineata, in gradina publica Stefan cel Mare, caserole si sticle de plastic pe care nu le mai foloseste in gospodarie.
„Noi am aflat tarziu despre eveniment si nu am reusit sa adunam mult plastic. Avem 800 de grame. Este o idee buna ca putem sa-l reutilizam. E foarte important, deoarece copiii nostri cresc si vreau sa traiasca intr-un mediu ecologic bun.”
„Pentru jumatate de kilogram de plastic adus aici, oamenii primesc un astfel de sapun bio. In acest mod organizatorii spun ca incurajeaza oamenii sa recicleze obiectele din plastic pentru a avea o planteta curata.”
Cat de nociv este plasticul pentru mediul inconjurator stiu si cei mici.
„Prea mult plastic avem acasa si am decis sa-l schimbam pe sapun natural.”
Fiind eleva in clasa a 11-a, Elena spune ca vrea sa creeze o platforma de colectare a plasticului chiar la liceul in care invata.
„Ne dorim sa creem o platforma de colectare a plasticului in liceul nostru, pentru ca in tara noastra, si in lume, e o mare problema ecologica.”
Potrivit organizatorilor, plasticul colectat va fi topit si reutilizat.
„Aditional dorim sa transmitem mesajul ca plasticul nu este gunoi, dar este o resura pretioasa care poate fi utilizat. De exemplu din el se fac obicte de birotica, bratari, etc.”
Evenimentul este la a noua editie. In 2017, Parlamentul a adoptat legea prin care s-a interzis, etapizat, incepand cu intai ianuarie 2019, utilizarea si comercializarea pungilor de plastic, iar incepand cu intai ianuarie 2021 scoaterea in totalitate din comert a acestora.