14 dosare pentru corupția electorală au fost transmise în instanță, însă deocamdată nu există nicio condamnare. Declarația a fost făcută de procurorul general la audierile organizate azi în Parlament cu privire la fraudele electorale semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului din toamnă. În plen au fost audiați și șefii de la SIS, CNA și IGP, care spun că Rusia va încerca să fraudeze și parlamentarele de anul viitor, folosind cripto-valuta și aplicații noi pentru a corupe alegătorii.

Publicat:12.12.2024, 16:39

În cadrul audierilor în plen, procurorul general a precizat că 14 cauze penale pentru corupția electorală se află în instanță.

Ion MUNTEANU, PROCURORUL GENERAL: ”La moment în instanța de judecată sunt 9 cauze penale înaintate de procuraturile specializate aferente în general fenomenului de corupție electorală și alte 5 cauze penale sunt expediate în judecată de procuraturile teritoriale ce vizează nemijlocit corupția electorală. Da, noi nu avem sentințe pe cauze penale de asemenea categorii, însă vreau să menționez că categorii de dosare învinuirile care în final aduc atingeri procesului electoral, la moment se află pe rolul instanței de judecată."

Ion Munteanu spune că și scrutinul parlamentar din 2025 nu va fi simplu, iar Rusia va aplica metode mai sofisticate pentru a corupe alegătorii, fiind utilizate cripto-valută și aplicații noi.

Ion MUNTEANU, PROCURORUL GENERAL: ”Important este să avem un dialog constructiv pe aspectele unde noi încercăm să motivăm necesitatea prevederilor legale, cel puțin la etapa actuală la nivel de reglementare clară a circulației criptovalutei în Republica Moldova. Noi vorbim despre corupere electorală prin utilizarea criptovalutei. Avem câteva cauze în care s-a reușit sechestrarea criptovalutei.”

Și directorul SIS a fost audiat în plen. Alexandru Musteață a menționat că strategia Rusiei pentru anul 2025 este infiltrarea în mediul politic a persoanelor afiliate sau controlate, pentru a obține controlul asupra Parlamentului și altor instituții din țară.

Alexandru MUSTEAȚĂ, DIRECTORUL SIS: „Moldova este supusă unui set de acțiuni de influență hibridă cu utilizarea grupurilor criminale organizate, a platformelor înregistrate în alte jurisdicții, cu bugete deosebit de mari oferite de către Federația Rusă, cu cetățeni ai Republicii Moldova care în mod conștient lucrează în interesul unui stat străin și desfășoară acțiuni contra țării."

Șeful Centrului Național Anticorupție a declarat în cadrul audierilor că în total, pentru corupția electorală au fost aplicate amenzi în valoare de 9 milioane de lei. Iar șeful IGP susține că în schema de corupție electorală folosită pentru fraudarea alegerilor prezidențiale și referendum sunt vizate 140 de mii de persoane.

Viorel CERNĂUȚEANU, ȘEFUL IGP: ”Nu înseamnă că aceste 140 de mii de persoane sunt criminali. Acțiunile care au fost realizate de ei urmează să fie stabilite în cadrul unor cauze contravenționale, nu penale. Lumea se întreabă de ce așa greu, toate aceste persoane au fost documentate în cadrul cauzelor penale. La moment, în comun cu procurorii pe caz se întreprind măsurile de desjugare a acestor măsuri pentru a fi examinate în procedură contravențională.”

Tot astăzi, cu rapoarte despre coruperea electorală au venit în Legislativ și directorul adjunct al serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor, dar și directorul adjunct al centrului național pentru protecția datelor cu caracter personal. În campania pentru prezidențiale și referendum, dar și în timpul scrutinelor, autoritățile au anunțat că Rusia, prin fugarul Ilan Șor care se află la Moscova, a încercat să destabilizeze situația în țară și să fraudeze alegerile.