Între timp, autoritățile își pasează responsabilitatea pentru această criză și nicio instituție nu vine cu soluții. Directorul Agenției Proprietăți Publice, fondatoare a întreprinderii de stat Căile Ferate, spune că executivul CFM răspunde de plata angajaților. O reacție similară a avut și ministrul infrastructurii. Iar responsabilii de la Calea Ferată au comunicat că sunt în căutare de soluții. Nimeni însă nu a putut spune când oamenii își vor primi lefurile.

Publicat:23.01.2025, 20:41

Roman COJUHARI, ȘEFUL APP: “Înțelegem că situația de la Calea Ferată este una precară. Agenția Proprietății Publice își exercită rolul de fondator. APP a solicitat conducerii Căii Ferate să întreprindă măsuri mai prompte în ceea ce privește activele neutilizate, de a controla pierderile.”

Această criză a fost generată de o gestionare managerială proastă, spune Roman Cojuhari. Din acest motiv, s-a decis crearea unei comisii de cenzori și un comitet de audit pentru a fi identificate problemele companiei.

Roman COJUHARI, ȘEFUL APP: “- Dar până atunci, ce fac angajații care nu și-au primit salariile? 
- Discutăm atât cu organul executiv, cu conducerea, cât și cu ministerul, pentru a identifica soluții.
- Dar când ar putea să-și primească salariile acești oameni pentru lunile august, septembrie?
- Cu informații mai detaliate va veni și conducerea Căii Ferate.”

Nici ministrul infrasctructurii nu a putut spune când angajații CFM și-ar putea primi salariile.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: “Noi suntem în discuții cu conducerea CFM, fondatorul este APP, ministerul infrastructurii este responsabil de politici de transpunere de acte legislative și noi susținem CFM în procesul de modernizare. Da, ei trec printr-o perioadă foarte complicată, conducerea este responsabilă de plata salarială și organizarea muncii.”

Vladimir Bolea dă asigurări și el că autoritățile sunt în căutarea unor soluții.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: "Suntem în discuții permanente cu CFM pe segmentul de deschidere a noi oportunități, cum ar fi redeschiderea tranzitării RM din partea ucraineană. Ucraina discută cu partea română livrări de minereuri la Galați."

Între timp, într-un comunicat al CFM este specificat că instituția se confruntă cu o criză fără precedent și că restanțele salariale ajung la aproape 156 de milioane de lei. Motivele care au dus la această situație ar fi scăderea fluxului de mărfuri și pasageri, în contextul războiului din țara vecină.

Restanțele salariale au fost achitate angajaților pentru luna iulie 2024 și sunt în proces de achitare, reieșind din mărimea surselor financiare provenite în urma transportului de mărfuri. Constatăm acumularea restanțelor salariale în sumă de circa 162,9 de milioane de lei, create în rezultatul scăderii esențiale a fluxului de mărfuri și pasageri, în contextul situației din regiune, create în rezultatul războilui din Ucraina, care a dus la practic stoparea tranzitului pe calea ferată din Moldova a mărfurilor ucrainene spre Uniunea Europeană și invers și redirecționarea de către Căile ferate ucrainene a mărfurilor spre porturile maritime Odesa și Ismail.

Instituția mai scrie că implementează deja  măsuri pentru reducerea costurilor, creșterea veniturilor și îmbunătățirea serviciilor pentru clienți. Însă, nu este specificat nimic despre faptul când oamenii își vor primi banii pentru lunile lucrate.