Doi consilieri de la Platforma DA si-au retras voturile date pentru decizia de a vinde terenul din preajma centrului comercial Unic, la un pret mai mic decat ar valora. Ambii au anuntat ca parasesc fractiunea si raman consilieri independenti. Potrivit avocatilor, aceasta decizie nu are efect juridic, iar consilierii nu isi pot retrage voturile dupa efectuarea procedurii.

Publicat:22.02.2022, 20:56

Aliona MANDATII, CONSILIER MUNICIPAL:„Eu, Aliona Mandatii, ma retrag astazi din fractiunea Platformei DA, respectiv imi retrag votul pentru acea decizie pentru Unic. Si vreau sa anunt si in numele colegei mele Ala Tiscul, care nu este prezenta astazi la sedinta, decizia dumneaei este aceeasi, se retrage din fractiune si isi retrage votul.”

Anuntul a fost facut la sedinta Consiliului Municipal Chisinau. Mandatii a lua decizia in urma scandalului care s-a iscat dupa ce CMC a vandul terenul din preajma magazinului Unic cu o suprafata de 1,3 hectare, la un pret de peste doua milioane de lei, mult mai putin decat ar valora. 

Aliona MANDATII, CONSILIER MUNICIPAL:“Mi-am dat votul care imi dau seama ca este unul gresit politic, dar corect juridic. Dar daca trebuie si partidul, conducerea a cerut ca sa fie cineva tap ispasitor, eu ca membru al comisiei funciare am luat aceasta decizie ca sa nu ii pun la bataie pe colegii mei.”

Mandatii a sugerat executivului primariei sa vina cu o decizie de anulare a hotararii precedente prin care terenul de langa UNIC a fost vandut proprietarilor magazinului. Avocatii sustin ca din punct de vedere juridic votul nu poate fi retras dupa ce a fost efectuata procedura. La emisiunea In Profunzime, Ion Ceban a declarat ca proiectul de decizie privind instrainarea terenului inca nu a fost semnat.

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI:“Pana la urma inca nimic nu s-a dat este o decizie a Consiliului Municipal, care nu este semnata inca si care primaria a spus ca o va contesta.”

Conform legislatiei, in cazul in care secretarul CMC considera ca decizia consiliului este ilegala, el este in drept sa nu o semneze si sa solicite Consiliului sa o reexamineze. Reprezentantii centrului comercial UNIC sustin ca vor fi nevoiti sa atace Moldova la CEDO, in cazul in care decizia judecatoreasca nu va fi executata.

Leonid POPESCU, AVOCAT:” Eu consider ca in cazul in care s-a votat o decizie deja, si consilierii care au votat isi retrag post factum voturile, este imposibil. Din faptul ca isi retrag voturile nu se afecteaza insasi decizia respectiva.”

Pamantul de 1,3 hectare a fost vandut saptamana trecuta cu 27 de voturi ale consilierilor socialisti si ai Platformei DA. Decizia a fost criticata de consilierii PAS, care spuneau ca terenul a fost vandut la un pret de 10 ori mai mic decat ar valora. Procuratura generala a anuntat ca s-a autosesizat si va investiga cazul. Centrul comercial Unic si primaria Chisinau se afla de mai multi ani in litigiu. In 2019, Curtea de Apel Chisinau a obligat Primaria sa vanda terenul de 1,38 ha din fata cladirii. In 2016, magazinul UNIC a fost vandut de stat cu 250 de milioane de lei companiei Rogob, producatoare de mezeluri.