Autoritatile au esuat in prevenirea unor astfel de cazuri de agresiune, cu implicarea minorilor, spune avocatul poporului pentru drepturile copiilor. Statul trebuie sa creeze servicii si mecanisme care sa raspunda la necesitatile copiilor, astfel incat acestia sa-si schimbe comportamentul. Autoritatile locale si cele centrale, impreuna cu politia si alti specialisti, ar trebui sa conlucreze la acest capitol, afirma Maia Banarescu.

Publicat:05.07.2023, 20:16

Maia BANARESCU, AVOCATUL POPORULUI PENTRU DREPTURILE COPILULUI:„La noi in tara nu sunt servicii adaptate pentru copiii in conflict cu legea si care nu au varsta de raspundere penala. Autoritatile tutelare nu au acele mecanisme cu care sa lucreze cu copilul care deja are un comportament deviant, referitor la cazul fetei.”

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului sustine ca autoritatile locale si cele centrale trebuie sa elaboreze servicii care sa corespunda necesitatilor copiilor.

Maia BANARESCU, AVOCATUL POPORULUI PENTRU DREPTURILE COPILULUI:„Referitor la persoana, care a comis o abatere, care a intrat deja in conflict cu legea pentru a doua oara, intr-adevar este foarte complicat de aplicat asupra ei unele restrictii, conditionari, pentru ca noi nu avem dezvoltate serviciile speciale pentru copii cu comportament deviant, copii in conflict cu legea.”

Maia Banarescu spune ca autoritatile au intervenit tardiv in cazul tinerei de 15 ani, care a batut o adolescenta de 17 ani, iar anterior o copila de 13 ani.

Maia BANARESCU, AVOCATUL POPORULUI PENTRU DREPTURILE COPILULUI: „Aici autoritatile au esuat total pentru ca nu au venit cu niste servicii pentru ca copilul sa raspunda la ceea ce i se propune lui. Autoritatile trebuie sa creeze aceste servicii. Nu vin cu niste activitati interesante pentru copii, poate fetita aceasta vrea si ea o meserie, sa mearga la o scoala profesionala. Elementar, ce vrea acest copil, el nu abandoneaza acest centru pur si simplu.”

In 2018, in tara noastra a fost elaborata legea 299 privind protectia copilului cu comportament deviant. Aceasta prevede prevenirea situatiilor de agresiuni si metodele de interventie in cazul in care copiii sunt in conflict cu legea. Desi aceasta a intrat in vigoare in 2020, nu au fost elaborate mecanismele necesare ca legea sa poata fi aplicata. Nu au fost create centre care ar impune restrictii in cazul deplasarii copiilor care au un comportament agresiv si nu au atins varsta de raspundere penala, dar si alte masuri. Ministerul Muncii si Protectiei Sociale este responsabil de acest lucru. Am solicitat un comentariu de la reprezentantii institutiei, care ne-au spus ca vor reveni mai tarziu cu un raspuns.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.