Doar într-un an a reușit să recupereze 200 de tone de produse alimentare sigure pentru consum, dar care urmau să ajungă la gunoi. Iar cu ajutorul acestora a asigurat 400 de mii de porții de mâncare pentru beneficiarii mai multor centre sociale. Vorbim de asociația Banca de Alimente, care prin astfel de inițiative iși propune să reducă risipa alimentară. Mai nou, asociația a creat o platformă online prin care își dorește să atragă mai mulți agenți economici și să simplifice procesul de colectare a produselor.
Este unicul serviciu din țară care are grijă să colecteze alimente bune și sigure pentru consum, dar care nu-și mai regăsesc locul pe raft sau nu mai sunt atractive pentru cumpărători. Asociația Banca de Alimente reușește să ofere o nouă viața acestor produse care se transformă în mese calde pentru beneficiarii mai multor centre sociale. Mai nou, aceștia au creat o platformă online prin care își doresc să atragă mai mulți agenți economici și să simplifice procesul de colectare.
Este ora 9 dimineața, iar Pavel a ajuns la un supermarket din Chișinău pentru a prelua alimente.
Pavel COMARNEȚCHI, DEPOZITAR: „În primul rând sunt produsele de brutărie, legume, fructe. Orez, paste, ulei și alte produse făinoase.00.23- Ei colectează pâinea de ieri și preluăm.”
Am mers la zona de fructe și legume, unde mai multe cutii, dar și o lista cu greutatea produselor erau deja pregătite.
Elena PUIU, ANGAJATA MAGAZINULUI:„Avem morcov, mere, cartofi albi și roz, ardei, vânătă.01.23- Este o inițiativă foarte bună ne salvează și pe noi. Bananele astea de exemplu nu le vrea nimeni, dar sunt cele mai gustoase.”
Roxana BURUIAN, SPECIALIST COMUNICARE:„Suntem la cel de-al patrulea an de parteneriat cu Banca de Alimente în cadrul căruia realizăm campania Mai puțină risipă, mai mult bine. Realizăm o serie de ateliere educative în școlile din Moldova, de asemenea realizăm și o colectă în cadrul căreia clienții pot dona produse neperisabile.”
Produsele sunt încărcate în mașină și aduse la depozit, de unde vor ajunge în diferite centre din oraș. În jur de 60 de agenți economici sunt alături de inițiativa asociației obștești Banca de Alimente, printre ei se numără agricultori, magazine de lactate, de mezeluri sau de produse italiene.
Franco SANNA, ANTREPRENOR:„Este burrata, mozzarela, burrotta care are în interior ricotta și multe altele. 01.10- Condimente, uleiuri. 00.25- Dar produsul întreg este absolut corespunzător din punct de vedere al sănătății, o dăm cu cel mai mare grav.”
Beneficiari sunt organizații sau servicii sociale care au grijă de categoriile de persoane defavorizate.
Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV:„Produsele recuperate și încă bune pentru a fi consumate ajung într-un final mese calde, preparate în centre maternale, centre pentru copii, aziluri pentru bătrâni sau cantine sociale. Săptămânal, la această cantină vin aproape 200 de persoane pentru un prânz cald.”
În prezent produsele ajung la 78 de servicii sociale, care zilnic îngrijesc de 10 mii de beneficiari.
Oleg PARASCHIV, DIRECTOR BANCA DE ALIMENTE: „Procentual jumătate dintre ele sunt fructe și legume, 25 la sută sunt produse de patiserie, pâine și derivatele ei, 15 la sută sunt produse lactate, iar restul sunt făinoase, cereale.”
Potrivit directorului asociației Banca de Alimente, în acest an au fost recuperate aproape 200 de tone de produse alimentare, ceea ce înseamnă 400 de mii de porții. Acest număr acoperă doar două luni de mese calde pentru beneficiari.
Oleg PARASCHIV, DIRECTOR BANCA DE ALIMENTE: „Cu siguranță este nevoie de mai mult. Nu reușim să acoperim toată nevoia serviciilor, nu fiecare se îngrijește să caute și alte resurse financiare pentru a fi siguri că acest serviciu este unul durabil. Dar noi sigur știm că nu recuperăm nici 10 la sută din ceea ce din păcate se aruncă în fiecare zi.”
Pentru a deveni mai vizibili, cei de la Banca de Alimente, cu sprijinul Uniunii Europene, au creat platforma donezalimente.md, prin care vor să atragă mai mulți agenți economici, care să se alăture inițiativei.
Oleg PARASCHIV, DIRECTOR BANCA DE ALIMENTE:„În afară de partea de înregistrare acolo poți plasa tipul de produse pe care ești gata să donezi, care este ambalajul, termenul de valabilitate, în felul ăsta putem ști cât de mare este urgența de recuperat și oferit serviciilor sociale. ”
Această inițiativă, prin care Banca de Alimente are grijă să colecteze produse sigure pentru consum, a fost lansată acum trei ani.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.