Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, creditorul principal al Portului Giurgiulesti, considera ca decizia Curtii de Apel Chisinau de a interzice un transfer de bani intre doi asociati, proprietari ai Portului, afecteaza imaginea Moldovei ca destinatie pentru oamenii de afaceri. Directoarea oficiului BERD in tara noastra se arata ingrijorata si spune ca va avea de suferit climatul investitional de la noi. Reprezentantii portului Giurgiulesti au declarat ca hotararea magistratilor ar fi o tentativa de expropriere a investitiilor europene. 

Publicat:01.06.2020, 19:36

Angela SAX, DIRECTOAREA OFICIULUI BERD IN MOLDOVA: “In conditiile celor intamplate, BERD isi manifesta ingrijorarea, avand in vedere interesele bancii in Portul Giurgiulesti. De asemenea, ne preocupa impactul care s-ar putea reflecta asupra celorlalte companii care depind de acest port si asupra economiei moldovenesti in sine. Ultimele evenimente legate de deciziile judecatoresti umbresc climatul investitional din Moldova si slabesc din credibilitatea Moldovei ca fiind o destinatie potrivita pentru afaceri".

Acesta e comentariul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, care incaseaza 65 la suta din dividentele achitate si 65 % din veniturile obtinute din vanzarile partilor sociale in cazul in care operatorul portului este scos la vanzare.

Directoarea oficiului BERD in Moldova vorbeste despre decizia Curtii de APEL de a interzice un transfer de bani, din partea operatorului Portului, Danube Logistics SRL, pe conturile asociatului olandez. Firma sustine ca fostul investitor de la Giurgiulesti ar fi influentat judecatorii, care ar favoriza prin decizia lor atacurile raider. Curtea de Apel a negat acuzatiile, iar fostul proprietar, care este si director al retelei Bemol afirma ca reprezentantii portului ar recurge la manipulare.

In 2011, compania pe care o detine omul de afaceri, Thomas Moser, a devenit principalul operator si investitor al portului Giurgiulesti. Moser sustine ca in 2014 fostul administrator, Rafiq Aliev, actualul director al Bemol, ar fi recurs la presiuni, incercand sa-l deposedeze de afacere. Aliev l-a acuzat pe Moser ca ar fi intrat ilegal in posesia portului si l-a atacat in judecata in Marea Britanie, Olanda si Moldova, dar toate instantele, inclusiv cele internationale i-au dat dreptate actualului proprietar al companiei care detine portul.