Bani putini pentru mancare, lipsa de angajati si utilaj invechit. Aceste nereguli au fost depistate la spitalul Gheorghe Paladi din capitala, dupa ce a fost demarata o ancheta de catre directia Sanatate a primariei capitalei. Se intampla dupa ce la inceputul lunii mai multe paciente s-au plans ca mancarea de acolo este de proasta calitate. Admnistratia spitalului spune ca analizeaza recomandarile comisiei municipale.  

Publicat:25.03.2023, 18:06

Dupa ancheta demarata de directia Sanatate a primariei capitalei, comisia a inregistrat mai multe nereguli la spitalul “Gheorghe Paladi”.

Boris GILCA, SEFUL DIRECTIEI SANATATE A PRIMARIEI:  “Eu cred ca nu sunt atat de grave incalcarile, este adevarat ca ancheta a depistat niste deficiente.”

Mai exact, este vorba de suma de bani prea mica alocata pentru alimentatia unui pacient, care este de 50 de lei pentru patru mese pe zi, blocul alimentar, utilajele si ustensile invechite si insuficienta de personal. In cadrul institutiei lipseste un bucutar-sef, doua ajutoare pentru acesta si un dietetician.

In urma investigatiei, comisia initiata de directia Sanatate, in subordinea careia se afla spitalul, a venit si cu un sir de recomandari pentru admnistratia institutiei medicale, pentru ministerul Sanatatii si Compania Nationala de Asigurari in Medicina.

Boris GILCA, SEFUL DIRECTIEI SANATATE A PRIMARIEI:  “Astazi o alimentare per pacient ar fi trebuit sa fie pe zi de cel putin 120 de lei. Va fi mult mai rentabil de facut externalizarea serviciilor de alimentare prin sistemul catering, de procurat aceste servicii de alimentare de la producatorii profesionisti.”  

Admnistratia Spitalului Clinic Municipal “Gheorghe Paladi” afirma ca va analiza recomandarile comisiei. Totodata, institutia a realizat propria ancheta, insa deocamdata nu a fost intocmit un raport in acest sens.

Luminita MIHALCEAN, DIRECTORUL INTERIMAR AL SPITALULUI “GHEORGHE PALADI”:  “Noi am conlucrat cu Directia si acum lucram cu echipa vis-a-vis de recomandari si raspuns.”

Am solicitat un comentariu si de la Compania Nationala de Asigurari in Medicina, insa responsabilii de acolo ne-au spus ca vor reveni mai tarziu cu un raspuns. Reprezentantii ministerului Sanatatii ne-au spus ca nu comenteaza raportul, dar in curand il vor publica pe al lor, dupa investigatia efectuata de specialisti din cadrul institutiei.

Intre timp, expertul in sanatate publica, Rodica Rusu-Grama afirma ca recomandarea comisiei municipale privind trecerea alimetatiei din cadrul spitalelor la serviciul de catering trezeste multe semne de intrebare.

Rodica RUSU-GRAMA, EXPERT IN SANATATE PUBLICA:  “Sa nu uitam ca vorbim de alimetatia pacientilor, ceea ce inseamna ca pacientii au nevoie de anumite diete, intrebarea este pe cat prestatorul de serviciu este cunoscut cu bucataria dietetica si va fi capabil sa livreze conform necesitatilor de sanatate a pacientilor reesind din specificul patologiei.”

La inceputul lunii martie, mai multe paciente s-au plans ca alimentatia de la Spitalul Gheorghe Paladi din capitala este saraca in vitamine, este pregatita din produse dubioase si este in cantitati mici.