Bine faci, bine găsești! Un pacient din Cehia, care a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă de la Chișinău, a donat intituției două paturi multifuncționale și pot întoarce pacientul de pe o parte pe alta, lucru care până acum se făcea manual. Până la sfârșit de an, astfel de paturi vor ajunge în mai multe spitale de la noi.

Publicat:18.10.2024, 16:37

Jirri Kotas a fost spitalizat în luna martie la Institutul de Medicină Urgentă, pentru o intervenție chirurgicală. După ce s-a însănătoșit, bărbatul a vrut să răsplătească munca medicilor.

Jirri KOTAS, PACIENT DIN CEHIA, CEO FUNDAȚIA PREMIER ENERGY: „Am primit un tratament foarte bun și am cunoscut un personal medical profesionist, dar mi s-a părut că aparatele nu sunt de ultimă generație. M-am gândit cum aș putea să ajut. Sper ca acest cadou să îmbunătățească calitatea serviciilor medicale.”

Cele două paturi au fost donate Secției de chirurgie oro-maxilo-facială, de la Institutul de Medicină Urgentă.

Diana MANEA, DIRECTORUL INSTITUTULUI DE MEDICINĂ URGENTĂ: „Aceste paturi sunt multifuncționale, ce pot duce la creșterea îngrijirii pacienților, în special pacienții obezi și sunt foarte importante pentru pacienții la ventilație artificială și care au nevoie de manipulații la regiunea cervicală."

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: “Așadar, pe lângă poziția verticală în care poate fi poziționat pacientul, patul multifunțional mai are funcția de a-l întoarce pe o parte sau pe alta. Un lucru care până acum se făcea doar cu ajutorul personalului medical. Patul mai are două accesorii, masa pentru ustensile medicale, dar și masa pacientului.”

Paturile au fost donate de cătră fundația de caritate Premier Energy, care ajută copiii și adolescenții din familiile social vulnerabile din Moldova, să se integreze în societate. Evenimentul a fost susținut și de Ambasada Cehiei în Moldova.

Jaromir PLISEK, ANBASADORUL CEHIEI ÎN MOLDOVA: „E o cooperare care are deja o tradiție, din 2005. Au fost donații, facilitate prin proiecte de dezvoltare sau umanitare a Republicii Cehe, care este una dintre cele mai avansate la capitolul echipament pentru sănătate și domeniul sănătate la general.”

Până la sfârșitul anului, paturi multifunționale vor fi donate pentru  secțiile de Terapie Intensivă din alte 4 spitale din Chișinău.