Biroul de Migratie si Azil din tara noastra a inregistrat in aceste zile circa 4 mii de cereri de azil – un numar record in istoria institutiei. Cele mai multe adresari vin din partea ucrainenilor. Obtinand statutul de refugiat cetatenii straini beneficiaza de toate drepturile prevazute de legislatia Republicii Moldova.
Olga este din Harkov, un oras grav afectat de razboi. Ca sa ajunga in Moldova i-au trebuit tocmai 5 zile, timp in care se ascundea de bombardamente si rachete. Acum se afla in siguranta in Moldova si a venit la Biroul de Migratie si Azil pentru a afla informatii despre obtinerea statului de refugiat.
Olga, REFUGIATA: “Eu am sunat la linia fierbinte si mi-au spus sa ma adresez aici. Slava Domnului ca am cunoscuti aici si am ramas la ei, dar poate ma va ajuta cumva acest statut, poate un loc de munca.”
Timp de doua saptamani Biroul de Migratie si Azil a inregistrat circa 4 mii de cereri depuse de cetatenii straini, care vor sa obtina statut de refugiat. Aceasta cifra este una record pentru institutie.
Iulian POPOV, SEF AL DIRECTIEI AZIL SI INTEGRARE A BIROULUI DE MIGRATIE SI AZIL: “Pana la declansarea conflictului, media anuala era in jur la 100-120 de cereri de azil pe an, acum in doua saptamani au depasit toate recordurile inregistrate anterior.”
Orice cetatean strain poate solicita azil in Republica Moldova daca in tara sa de origine viata ii este pusa in pericol. Cererea este examinata in termen de pana la 6 luni.
Iulian POPOV, SEF AL DIRECTIEI AZIL SI INTEGRARE A BIROULUI DE MIGRATIE SI AZIL: “Principalul beneficiu este ca persoana intrand sub protectia Republicii Moldova, poate ramane aici si nu poate fi intoarsa in tara sa de origine. Pe langa aceasta, legislatia noastra prevede si anumite drepturi. Dreptul de a se angaja in campul muncii, dreptul la invatamant pentru copiii, dreptul la asistenta medicala sau juridica.”
90 la suta dintre cetatenii straini care solicita statut de refugiat in tara noastra sunt ucraineni. Odata cu obinerea acestui statut sau obtinerea protectiei umanitare, persoanele straine beneficiaza de aceleasi drepturi ca si cetatenii Republicii Moldova, fiind lipsiti doar de posibilitatea de a participa in viata politica a tarii.