Biroul pentru Reintegrare consideră că Tiraspolul și Moscova urmăresc un scenariu de destabilizare a situației din țară. Astfel a comentat Biroul Politici de Reintegrare declarația liderului regiunii transnistrene și a ambasadei Rusiei în Moldova, care au acuzat Chișinăul de provocare a crizei în stânga Nistrului. Oficialii de la Chișinău afirmă că au venit cu propuneri, inclusiv adresări în scris, către Tiraspol pentru a ajuta cetățenii din raionale de est. Acestea însă au fost respinse.
Biroul politici de reintegrare constată cu neliniște intensificarea retoricii și acțiunilor anti-moldovenești ale Moscovei și Tiraspolului din ultimele zile.
„Avem tot temeiul să credem că se urmărește un scenariu de destabilizare a situației din țară, de defăimare a autorităților constituționale și de diseminare a fricii și nesiguranței în rândul cetățenilor”, se arată în comunicatul instituției, care precizează că, contrar afirmațiilor făcute de Vadim Krasnoselski, Chișinăul a venit cu propuneri, inclusiv adresări în scris, către Tiraspol, în care se specifica clar disponibilitatea de a-și ajuta cetățenii din raionale de est și de a stabili un mecanism de dialog cu cei din Tiraspol în acest sens.
Răspunsul a fost unul de respingere totală a acestor oferte. După declarațiile de ieri ale liderului de la Tiraspol, astăzi și așa-zisul Minister de externe scrie într-un comunicat că regiunea transnistreană nu a primit asistență sau sprijin adecvat din partea Republicii Moldova și îndeamnă Chișinăul să achite datoria față de Gazprom pentru a pune capăt crizei energetice. Biroul politici de reintegrare afrimă că Chișinăul nu a sistat livrarea gazului către regiunea transnistreană și nici n-a anulat contractul cu “Gazprom”, care e valabil până în septembrie 2026, precizând că evocarea pretinsei datorii a Chișinăului față de concernul rus este doar un pretext absolut fals.
„Altminteri, nici “Gazprom” și nici Ambasada Federației Ruse nu fac nicio referință la datoria de circa 11 miliarde de dolari acumulată în mod fraudulos de-a lungul anilor în stânga Nistrului, însă speculează o pretinsă datorie de 15 ori mai mică a companiei ,,Moldovagaz” pentru a priva consumatorii din raioanele de est ale țării de gaz și energie electrică în toiul iernii”, mai afirmă Biroul Politici de Reintegrare.