Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan avertizează că situaţia energetică în regiunea transnistreană s-a deteriorat rapid şi este una îngrijorătoare. Potrivit acestuia, rețelele electrice din stânga Nistrului sunt suprasolicitate, asta pentru că oamenii au început să se încălzească cu echipamente electrice, după ce au rămas fără gaz și căldură. Astfel, există riscul să cadă întregul sistem. În același timp, Borosan susține că Tiraspolul refuză în continuare ajutorul Moldovagaz și Energocom, care au propus suport tehnic pentru a cumpăra gaze de pe piața europeană, dar și alte soluții propuse de Chișinău. 

Publicat:05.01.2025, 15:31

Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Pentru a evita situația actuală de pe malul stâng al Nistrului, noi am venit cu soluții concrete foarte viabile. Încă la ședința din 11 decembrie 2024 pe platforma Ministerului Energiei cu întreprinderile energetice, inclusiv întreprinderile de pe malul stâng al Nistrului, a fost propus ca Tiraspoltransgaz să considere achiziționarea gazelor naturale de pe bursa BRM, ca alternativă în caz de oprire livrărilor de la Gazprom.

Totodată, Borosan susține că în ședinta din 20 decembrie cu întreprinderile energetice, inclusiv Centrala de la Cuciurgan și Tiraspoltransgaz, a fost propusă modalitatea de cooperare prin achiziția de gaze naturale de către Energocom și prelucrarea lor în energie electrică la Centrala de la Cuciurgan. Acesta însă, menționează că nici până astăzi, ministerul nu are niciun răspuns la această formă de cooperare. 

Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Pe data de 2 ianuarie 2025 Moldovagaz și Energocom au propus Tiraspoltransgaz un mecanism funcțional de achiziție a gazelor naturale de pe piețele regionale. Pe 31 decembrie 2024 au fost testată cu succes ruta Trans-Balcanică și achiziția de pe bursa de gaze din Bulgaria. În aceeași zi pe 2 ianuarie 2025 Tiraspoltransgaz a refuzat această formă de cooperare.”

Secretarul de stat declară că situaţia energetică în regiune s-a deteriorat rapid şi este una îngrijorătoare, după ce Gazprom a refuzat să-şi onoreze contractul de livrare a gazelor naturale. 

Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „După oprirea livrărilor de gaz către localităţile rurale şi către întreprinderi, cu excepţia celor alimentare, a agentului termic şi apei calde către locuitorii din oraşe, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Acest fapt a dus la suprasolicitarea rețelelor şi a creat un deficit de circa 65 MW de energie electrică în regiune.”

Drept urmare, chiar din a treia zi după oprirea livrării gazelor de către Federaţia Rusă, de vineri, 3 ianuarie 2025, în regiunea transnistreană au început deconectări în evantai a consumatorilor de energie electrică, menționează Borosan. Deconectările au continut și în zilele de 4 și 5 ianuarie 2025.

Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI:Deficitul de putere înregistrat pe malul stâng al Nistrului este de circa 30% din necesarul de consum sau 65 MW, enorm pentru sistemul energetic. Sarcina electrică atinge valoarea de 219 MW, în timp de capacitatea maximă de producere la MGRES și CHE Dubăsari însumează acum doar 154 MW! Gestionarea acestui deficit de energie electrică pe malul stâng al Nistrului are loc prin deconectarea consumatorilor cu sarcina echivalentă deficitului de circa 65 MW din sectorul rezidențial atât din zona rurală cât și din zona urbană, sisteme de iluminat public stradal, sisteme de alimentare cu apă, zone industriale, activități de procesare agricolă, etc. Dacă nu va fi deconectat un număr suficient de consumatori, există riscul să cadă întregul sistem, căci rețelele electrice de distribuție de pe malul stâng sunt suprasolicitate.”

În același timp, pentru a nu avea o experienţă similară și pe malul drept, Constantin Borosan anteționează și cetățenii de pe malul drept al Nistrului, să consume rațional energia, mai ales în orele de vârf.

Acum două zile, companiile „Moldovagaz” și „Energocom” au anunțat că sunt dispuse să ajute „Tiraspoltransgaz” în organizarea achiziției de gaze pe orice platformă europeană, pe baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în actuala situație de criză. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.