130 de instituții de învățământ din Republica Moldova vor fi dotate în luna septembrie, cu dispensere ce conțin absorbante oferite gratuit fetelor.  Programul include și amenajarea - dotarea claselor prietenoase, a cabinetului psihologului școlar, al asistentei medicale, dar și accesul la educație pentru sănătate și activități nonformale.

Publicat:06.09.2024, 15:04

Potrivit Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, prezența produselor de igienă menstruală în școli ajută la prevenirea cazurilor de bullying, reducerea anxietății  și la creșterea stimei de sine a fetelor.

Acest proiect a fost implementat deja în 2023, în patru instituții de învățământ: Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, mun. Hînceşti; Liceul Teoretic „Mitropolit Nestor Vornicescu” din s. Lozova, Strășeni; Gimnaziul „Ion Creangă”, s. Ermoclia, r. Ștefan Vodă; Liceul Teoretic „Ion Creangă”, or. Căușeni.

Evaluarea a arătat că, după instalarea dispenserelor, 56% dintre fetele intervievate se simt în siguranță la școală. Totodată, o treime dintre  fete au confirmat că băieții nu mai fac glume despre menstruație și au devenit mai respectuoși.

La începutul anului 2024, dispensere cu absorbante au mai fost instalate în Rețeaua Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor din întreaga țară și în 24 de centre de tineret.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.