Ministrul Municii si Protectei Sociale, Marcel Spatari, a declarat ca platforma pentru stabilirea vulnerabilitatii energetice a cetatenilor va fi lansata la inceputul lunii octombrie si va fi disponibila cel putin o luna si jumatate pentru toate familiile, pentru a se inregistra. Ba mai mult, Spatari mentioneaza ca acest proces de inregistrare trebuie pentru a lega gospodariile din tara cu un loc de consum, pentru ca furnizorii nu cunosc componenta familiei care este conectata la un anumit punct de consum. Declaratiile au fost facute in cadrul unei emisiuni televizate de la TVR Moldova. 

Ultimul update: 28.09.2022, 09:40 Publicat:28.09.2022, 09:02

„Site-ul compensatii.gov.md acum este in constructie. Este o platforma simplu de utilizat, dar in acelasi timp, in spate, este destul de sofisticata si complexa. Interfata este simpla, dar in spate este un sistem care comunica cu mai multe sisteme ale statului prin procese de interoperabilitate, integreaza, extrage date cu furnizorii, FISC, Casa Nationala de Asigurari Sociale. Aceasta platforma va fi lansata la inceputul lunii octombrie si va fi disponibila cel putin o luna si jumatete pentru toate familiile sa se inregistreze pe aceasta platforme, pentru a le fi atribuita o categorie de vulnerabilitate energetica”, a spus Marcel Spatari. 

Ministrul Municii si Protectei Sociale a mentionat ca formularul care va fi completat de solicitat va fi de doua pagini. 

„Registratorul il va introduce in sistemul informatic, sistemul va genera o cerere care va fi listata la imprimanta si aceasta cerere va fi semnata de beneficiar, care confirma ca datele sunt corecte si acestui beneficiar ii va fi creat un cont in sistemul informational, pe care mai departe beneficiarul il va putea accesa singur impreuna cu asistentul sau familia extinsa, copii, nepoti, pentru ca va avea cont de utilizator si parola”, a adugat Spatari. 

Totodata, ministrul a precizat ca compensatiile vor fi direct in factura, insa diferenta fata de anul trecut este ca acum vor fi cele patru categorii de vulnerabilitate. 

„In functie de categorie in care se afla gospodaria va fi aplicata aceasta valoare a compensatiei. Oamenii se vor inregistra, vom putea sa vedem pentru aceasta familie consumul de energie din acest punct de consum cat reprezinta din buget. O familie are un buget care se duce pe produse de baza, produse alimentare, de igiena, haine, care intra in cosul minim de consum. Dupa ce familia a cheltuit bani pentru a-si asigura minimul de existenta, ii mai raman niste bani pe care-i utilizeaza pentru a plati factura la energie. Noi vrem sa intelegem care este ponderea facturii la energie daca n-am compensa nimic din bugetul acestei gospodarii ”, a declarat Marcel Spatari. 

Pentru cei care locuiesc la chirie, in sistemul informational se vor inregistreaza familiile care platesc pentru factura, adica locatarii. 

„Se inregistreaza familia care efectiv plateste factura si daca familia nu este proprietara a locuintei pentru care se inregistreaza, va declara pe propria raspundere ca locuieste acolo si ca plateste factura pe care o inregistreaza. Procesul de inregistrare este nevoie pentru a lega familie de un loc de consum. Din pacate furnizorii nu cunosc compenenta familie care este conecatat la un punct de consum”, a adugat ministrul Municii si Protectei Sociale. 

De asemenea, Marcel Spatari a spus ca Guvernul va mentine ajutorul pentru perioada rece anului de 700 de lei, care este estimat mai mult pentru familiile din zonele rurale. 

„Noi mentinem ajutorul pentru perioada rece a anului de 700 de lei si anul acesta si am bugetat mai multi bani pentru acest serviciu, pentru perioada rece a anului. Numarul de beneficiari a crescut pentru ajutorul rece a anului, care este destinat mai mult familiilor din zonele rurale, din sate. De compensatii beneficiaza cei care sunt conectati la incalzire centralizata, in municipii, orase, familiile care sunt conectate la gazele naturale sunt si in zonele rurale, dar mai putin”, a declarat Spatari.

Pe 2 august, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu a facut public in cadrul unei conferinte de presa, actiunile Guvernului care au fost intreprinse si care urmeaza a fi aplicate de autoritati pentru pregatirea de sezonul de incalzire 2022-2023. 

La inceputul lunii august, ministrul Municii si Protectei Sociale, Marcel Spatari, a spus ca in lunile octombrie si noiembrie, toti consumatorii de surse energetice se vor registra intr-un sistem informational, acolo unde vor completa formularul vulnerabilitatii energetice, pentru a putea benefia de compensatii pentru perioada rece a anului. Totodata, ministrul Muncii si Protectiei Sociale a mentionat ca pentru unii pensionari care nu stiu sa se inregistreze on-line, vor fi implicati asistentii sociali, bibliotecarii pentru ai ajuta, iar cei care nu se vor inregistra in sistemul online la fel vor beneficia de compensatii. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.