In octombrie si noiembrie, toti consumatorii de surse energetice se vor registra intr-un sistem informational, acolo unde vor completa formularul vulnerabilitatii energetice, pentru a putea benefia de compensatii pentru perioada rece a anului. Declaratiile au fost facute de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Marcel Spatari, in cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune din tara.  

Ultimul update: 06.08.2022, 11:40 Publicat:06.08.2022, 10:45

„Toate gospodariile se vor putea inregistra in acel sistem, vor putea declara numarul locului de consum,  IDNP-ul persoanei, vor declara si veniturile pentru ca sa vedem cat la suta din cheltuielile gospodariei reprezinta energia si eventual alte criterii sociale, de exemplu, gradul de dizabilitate”, a spus Marcel Spatari. 

Totodata, ministrul Muncii si Protectiei Sociale a mentionat ca pentru unii pensionari care nu stiu sa se inregistreze on-line, vor fi implicati asistentii sociali pentru ai ajuta, iar cei care nu se vor inregistra in sistemul online la fel vor beneficia de compensatii

„Familiile care nu se vor inregistra, vor fi clasate intr-o categorie, dar cu o deducere de o treapta. Adica o sa ne uitam la profilul mediu al familiilor din aceiasi regiune, dupa un consum similar, pentru ca noi stim care este consumul fiecarui punct. Vom vedea in ce categorie au picat celelalte familii, cu un consum aproximativ, iar familiilor care nu s-au inregistrat o sa le acordam aceiasi categorie de vulnerabilitate, insa cu o treapta mai jos, familiile se vor putea ulterior in acest sistem”, a declarat Marcel Spatari. 

De asemenea, ministrul acesta a precizat ca informatiile plasate de cetateni vor fi verificate cu sursele de venit cunoscute de stat, adica salariile, pensiile, alocatiile, indemnizatiile, pentru a evita situatii de plasare a unor date eronate din partea consumatorilor. Dupa ce informatiile vor fi acumulate timp de o luna, Guvernul va veni cu criteriile de impartire pe categorii.

„Criteriile care vor fi utilizate pentru a imparti famiiliile in categorii sunt inca in proces de elaborare, ceea ce trebuie noi sa facem acum este sa acumulam informatii despre gospodariile casnice din Republica Moldova. Compensatiile vor fi oferite direct in factura cu scopul de a mentine pretul la nivel comparabil cu pretul de anul trecut”, a spus ministrul Muncii si Protectiei Sociale. 

Marcel Spatari a declarat ca majoritatea populatiei este vulnerabila din punct de vedere energetic, iar diferentele dintre compensatiile acordate categoriilor de vulnerabilitate nu vor fi foarte mari. Chiar si cei care vor fi de o vulnerabilitate medie, vor primi o compensatie consistenta.

„Peste 90% din cetateni probabil se vor incadra in cele patru categorii de vulnerabilitate. Intentia nu este de a scoate oamenii din compensatii, ci de a oferi compensatiile mai tintit si mai diferentiat pe categorii. Trebuie sa distribuim mai bine aceste compensatii, nu am in vedere ca o sa excludem oamenii. Avem o categorie ingusta de cetateni care au venituri mari, acestia vor ajunge in categoria nevulnerabili si nu vor beneficia de compensatii”, a spus ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Marcel Spatari.

Pe 2 august, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu a facut public in cadrul unei conferinte de presa, actiunile Guvernului care au fost intreprinse si care urmeaza a fi aplicate de autoritati pentru pregatirea de sezonul de incalzire 2022-2023. 

Pe 4 august, Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a aprobat in sedinta noul tarif la gaz. Astfel, un metru cub va ajunge sa coste circa 23 de lei. Seful Moldovagaz spune ca nu va transmite o noua cerere pentru majorarea tarifului catre ANRE, dar anunta ca va adresa o solicitare catre Gazprom privind amanarea avansului pentru luna august.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.