Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a aprobat in sedinta de astazi noul tarif la gaz. Astfel, un metru cub va ajunge sa coste circa 23 de lei. Seful Moldovagaz spune ca nu va transmite o noua cerere pentru majorarea tarifului catre ANRE, dar anunta ca va adresa o solicitare catre Gazprom privind amanarea avansului pentru luna august.

Publicat:04.08.2022, 19:46

“Va rog sa votam. Va multumesc. Prin vot unanim hotatararea a fost aprobata.”

"In sedinta Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica de astazi, tariful pentru un metru cub de gaz a fost majorat cu putin peste 4 lei si a ajuns la circa 23 de lei, cu TVA inclus. Asta, desi Moldovagaz a cerut un tarif de aproape 30 de lei."

TARIF GAZ

VECHI: 18, 62 LEI

APROBAT: 22,99 LEI

CERUT DE MOLDOVAGAZ: 29,48 LEI

Dupa ce a fost aprobat noul tarif, seful Moldovagaz ne-a spus ca va executa hotararea ANRE. 

Vadim CEBAN, SEF MOLDOVAGAZ: “Deocamdata, nu este vorba despre o noua cerere. Noi vom executa decizia agentiei si respectiv am propus anumite masuri sa fie luate la nivel de actionari si cu suportul Guvernului.

-De ce nu veniti cu o noua cerere?

-Pentru ca asa am hotarat. Noi deja vedem ca o noua cerere nu va da rezultat pana cand nu va fi schimbata metodologia ANRE.”

Vadim Ceban spune ca din cauza ca tariful nu a fost majorat asa cum a cerut Moldovagaz, intreprinderea va intampina, luna aceasta, dificultati la plata avansului pentru gazul rusesc si ca urmeaza sa transmita o solicitare catre Gazprom privind amanarea platii acestuia pentru luna august.

Vadim CEBAN, SEF MOLDOVAGAZ: “Sa fie amanate platile TVA la import, prin decizia CSE, al doilea, amanarea platilor pentru august catre Gazprom – 50% pentru platile din august si a treia: sa fie achitate in avans platile de catre Termoelectrica sau sa fie achitata datoria istorica.”

Autoritatile au anuntat anterior ca nu vor oferi compensatii tuturor cetatenilor, ci doar familiilor nevoiase care se vor inscrie intr-un registru al vulnerabilitatii. In aceasta saptamana, Moldovagaz a anuntat ca a inceput sa cumpere gaze naturale la un pret record de la rusi - de aproape 1500 de dolari pentru mia de metri cubi. Ieri, vicepremierul Andrei Spinu a anuntat ca exista riscul ca la iarna Gazprom sa sisteze livrarile de gaz catre Republica Moldova. Asta, pentru ca pana in prezent concernul rus nu a confirmat livrarile pentru perioada rece a anului. Totusi, Spinu a dat asigurari ca tara noastra nu va ramane fara gaz si a prezentat un plan de masuri pe care il vor lua autoritatile pentru a evita o criza a gazelor, printre care suplinirea rezervelor de pacura. Contractul dintre Moldovagaz si Gazprom a fost semnat in toamna anului trecut pentru o perioada de cinci ani.