Medicamentele expirate sunt considerate deșeuri periculoase, iar aruncarea lor la gunoi poate duce la poluarea apelor și a solului. Iată de ce este important ca medicamentele neutilizate să fie duse la punctele speciale de colectare, care se găsesc în mai multe farmacii din țară. Ce alte sfaturi au specialiștii la acest capitol, aflăm în continuare.

Publicat:15.06.2024, 20:19

Poluarea mediului a devenit una dintre cele mai actuale teme, fiind strâns legată de activitățile umane și având un impact semnificativ asupra sănătății și ecosistemelor.

Elena GHEORGHIȚA, PROJECT MANAGER FARMACIE:  „Deșeurile de medicamente reprezintă o adevărată problemă pentru mediul înconjurător. Atunci când sunt aruncate la gunoi sau în rețelele de canalizare, ele pot contamina apa sau solul, ceea ce duce la o problemă gravă de sănătate.”

Mihaela NARTEA, FARMACIST:  „Un medicament prezintă un complex alcătuit din substanțe active și auxiliare, care sunt substanțe chimice și evident că au un impact negativ, dacă ele sunt răspândite în mediu sau în ecosistem.”

Impactul nu este unul imediat, ci cumulativ, și se răsfrânge asupra mediului după ani de zile.

Mihaela NARTEA, FARMACIST:  „Medicamentul, odată ajuns în mediu extern, devine un poluant pentru sol, pentru apă, care sub acțiunea factorilor externi, cum ar fi lumina, umiditatea, acesta degradează, respectiv se produc anumite reacții chimice, cu anumite reziduuri chimice.”

Aceste reziduuri nu afectează doar procesele naturale din sol și vietățile din el, dar și calitatea vieții oamenilor.

Mihaela NARTEA, FARMACIST:  „Recomandarea specialiștilor este nu doar să utilizăm rațional medicamentele, dar și să fim precauți când este vorba de atitudinea față de ele. Nu putem să aruncăm un medicament bun sau expirat în chiuvetă, sau să nu-l reciclăm și simplu să-l aruncăm la urna de gunoi.”

Elena GHEORGHIȚA, PROJECT MANAGER FARMACIE:  „Medicamentele expirate trebuie reciclate și nu trebuie aruncate la gunoi, deoarece pot fi găsite de alte persoane și ingerate, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate. De asemenea, nu trebuie nici zdrobite, pentru că persoana care face acțiunea, poate inhala inconștient o parte din pulberea rezultată.”

Fiecare dintre noi poate contribui la prevenirea poluării mediului, prin aducerea medicamentelor neutilizate, la punctele specializate de colectare.

Elena GHEORGHIȚA, PROJECT MANAGER FARMACIE:  „Putem aduce la punctul de colectare: medicamentele care sunt cu termenul expirat, neutilizabile, medicamentele care nu au fost păstrate la o temperatură corectă și cu ambalajul deteriorat.”

Elena GHEORGHIȚA, PROJECT MANAGER FARMACIE:  „Nu putem aduce la punctele de reciclare: termometre cu mercur, seringi, deșeuri contaminate, ace de glucometru și echipamente care conțin substanțe radioactive.”

Aceste puncte de colectare se găsesc în mai multe farmacii de la noi din țară. Printr-o simplă căutare pe internet, poți găsi o filială aproape de casa ta.

Elena GHEORGHIȚA, PROJECT MANAGER FARMACIE:  „După ce sunt colectate, medicamentele expirate sunt duse într-un loc special și sigur, pentru a fi lichidate.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.