Magistratii de la Judecatoria din sectorul Ciocana au decis ca fostul deputat roman, Cristian Rizea, va mai sta o luna in arest. Avocatii acestuia afirma ca el a obtinut cetatenia Republicii Moldova legal si ca decretul semnat de fostul presedinte nu ar contine toate datele de identitate ale lui Rizea. Purtatoarea de cuvant a lui Igor Dodon a refuzat sa ofere un comentariu.

Publicat:10.02.2021, 19:55

Fostul deputat roman, Cristian Rizea, a refuzat sa se prezinte la sedinta de astazi de la Judecatoria Chisinau cu sediul in sectorul Ciocana. 

Valeriu PLESCA, AVOCAT: “Dumnealui a mentionat ca nu are incredere in judecatorul care examineaza demersul la arest.”

La cererea procurorilor, acesta va mai sta o luna dupa gratii. 

Valeriu PLESCA, AVOCAT: “El se afla in arest fara niciun rost si niciun scop in cadrul unei proceduri care nu poate fi examinata. Este tinut in penitenciarul numarul 13 in conditii inumane si degradante.”

Astazi, avocatii au cerut recuzarea judecatorului din motiv ca dosarul privind extradarea fostului deputat este examinat de un alt magistrat. Solicitarea nu a fost examinata si va fi transmisa catre un alt complet de judecatori. 

Autoritatile din Moldova au pornit pe numele lui Rizea o cauza penala pentru declaratii false in procesul de dobandire a cetateniei moldovenesti. Mai exact, atunci cand a depus cererea, acesta ar fi ascuns faptul ca figura intr-un dosar penal. In replica, aparatorii afirma ca Rizea a obtinut documentul legal, dar si ca decretul semnat de fostul presedinte, Igor Dodon, nu este complet. Asa ca au contestat in instanta retragerea cetateniei.

Corina STRATAN, AVOCAT: “Prin decret s-a dispus retragerea cetateniei domnului Mihai Cristian, fara alte date de identificare. Actul administrativ trebuie sa contina exact datele de identificare ale destinatarului. Acest decret poate face referire la toate cele noua persoane care au acest nume.” 

Am solicitat o reactie din partea lui Igor Dodon. Purtatoarea sa de cuvant ne-a indemnat sa adresam intrebari Aparatului Presedintelui, fara a ne oferi un raspus la subiect. In noiembrie, cand a fost retinut, fostul deputat roman a cerut azil politic, dar a primit refuz din partea Biroului de Migratie si Azil. Avocatii acestuia au contestat decizia la Curtea de Apel, iar pana nu va exista o hotarare finala, Cristian Rizea nu poate fi extradat la cererea Ministerului Justitiei de la Bucuresti. Pentru acuzatia de fals in declaratii, Rizea risca amenda de pana la 47 de mii de lei sau un an de inchisoare. Potrivit presei din Romania, fostul deputat a fugit in Moldova in 2018, dupa ce a fost condamnat in Romania la 4 ani si 8 luni de inchisoare pentru trafic de influenta si spalare de bani.