Experții spun că problema parcărilor din capitală poate fi soluționată după exemplul orașelor europene. Situația trebuie abordată complex - dacă se introduc parcările cu plată – atunci trebuie îmbunătățit transportul public și creată infrastructură pentru cei, care vor să meargă cu bicicletă. Asta în condițiile în care în Chișinău autoturismele ocupă aproape 26 la sută din suprafața spațiului urban.

Publicat:23.02.2025, 16:54

Ilie BRICICARU, EXPERT INTERNAȚIONAL ÎN SIGURANȚĂ RUTIERĂ:  Nicăieri în lume nu o să vedeți o abordare de gen hai să creeăm cât mai multe locuri de parcare sau hai să ne gândim de ce avem 10 dar nu 20. Pentru că niciodată locurile de parcare nu vor fi eficiente. E altceva să ne gândim da ce putem noi să le oferim oamenilor în loc ca ei să nu aibă nevoie de locuri de parcare și de mașină.”

Una dintre soluțiile propuse de Ilie Bricicaru, doctor în științe tehnice și expert internațional în siguranță rutieră este ca parcările din centrul orașului să fie cu plată pentru a descuraja folosirea autoturismelor. În schimb să se îmbunătățească calitatea transportului public.

Ilie BRICICARU, EXPERT INTERNAȚIONAL ÎN SIGURANȚĂ RUTIERĂ: Transport public bun, o rețea foarte eficientă pentru că rețeau de transport lasă de dorit, ea nu a fost modificată încă de pe timpurile sovietice dar zonele de interes s-au schimbat enorm.”

Parcările, transportul public și infrastructura rutieră trebuie abordate în complex, spune consilierul municipal și expertul în urbanism Victor Chironda.

Victor CHIRONDA, EXPERT ÎN URBANISM:  Trebuie să fie construite parcări de captare la periferie sau să fie construite parcări supraetajate în zonele mai accesibile, în centru și trebuie să fie îmbunătățită rețeaua de transport public.”

În ultimii 10 ani situația în capitală s-a agravat alarmant. Potrivit unei analize prezentate de expertul economic Veaceaslav Ioniță practic o treime din spațiul urban al capitalei este ocupat de mașini care stau parcate.

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC IDIS „VIITORUL”:  „În 2015 numărul de mașini, suprafața urbană ocupată de automobile, doar cele înregistrate în Chișinău, fără cele care vin în oraș, fără alte tipuri de transport ocupa 18,3%. Astăzi în 2025 ocupă 25,8%.”

Acum doi experții de la IDIS „Viitorul” au propus Consiliului Municipal Chișinău introducerea unei taxe de parcare pentru toate locurile publice din oraș. Acești bani ar putea fi redirecționați integral către subvenționarea transportului public. În primul an, această taxă ar putea genera cel puțin 100 milioane lei anual, iar în al doilea an suma ar putea ajunge la 200 milioane lei anual declară Veaceaslav Ioniță.