Cutremurul cu magnitudinea 5,4 produs în zona seismică Vrancea, luni după-amiază, a fost simțit și la noi în țară. Autoritățile române au publicat mai multe ghiduri și recomandări în care oamenii sunt sfătuiți cum să acționeze în caz de cutremur, transmite digi24.ro

Publicat:16.09.2024, 19:27

Ce să faci în timpul un cutremur puternic: 

1. Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. 

2. Dacă sunteți afară rămâneți departe de clădiri, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, care de obicei se pot prăbuși în stradă. 

3. Dacă vă aflați înăuntru, nu vă apropiați de ferestre, ci stați înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent. 

4. Protejați-vă sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese. 

5. Închideți sursele de foc cât puteți de repede, dacă a luat foc ceva, interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic. 

6. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, dar - dacă puteți - deschideți ușa spre exterior, spre a preveni blocarea ei, în vederea eventualei evacuări după terminarea seismului. Evitați aglomerația. 

7. Dacă sunteți în mașină, opriți-vă cât mai repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene și stați înăuntru. 

8. Într-un mijloc de transport în comun, stați pe locul dvs. până se termină mișcarea seismică. Apoi nu va îmbulziți la coborâre. 

9. În metrou păstrați-va calmul și ascultați recomandările personalului trenului. 

10. Într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, stadion, biserică, etc) stați calm, nu alergați către ieșire; îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul.  

Ce să NU faci în caz de cutremur: 

1. Nu încercați să porniți gazul, în cazul în care l-ați oprit dvs. sau a fost oprit automat. Lăsăți compania de gaze să o facă.

2. Nu folosiți chibrituri, brichete, echipamente electrice, până nu sunteți siguri că nu există scurgeri de gaze.

3. Nu folosiți telefoanele decât în caz de urgență, pentru a nu ține liniile ocupate în timp ce alții au nevoie de ele.

4. Nu așteptați pompierii, medicii sau poliția să va ajute, deoarece s-ar putea să fie ocupați în altă parte.

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs luni în zona sesimică Vrancea din România. Cutremurul a fost înregistrat la 17:40 și resimțit inclusiv în Republica Moldova, Bulgaria şi Ucraina. Potrivit Institutului de Geologie si Seismologie, pe teritoriul Republicii Moldova cutremurul a fost resimțit cu intensitatea de circa 4,5 grade.

Citeste si : Șefa statului - „zguduită” în direct. Maia Sandu, surprinsă de cutremur în cadrul unei emisiuni televizate. Care i-a fost reacția - VIDEO 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.