Cei aproape 5 mii de angajați ai întreprinderii Calea Ferată din Moldova nu și-au primit salariile din luna august. Ajunși la limita disperării, aceștia amenință cu proteste și spun că nu vor mai ieși la muncă, până când nu vor fi plătiți. Muncitorii nodului feroviar din Ocnița spun că au scris deja cerere de întrerupere a contractului. Federația Sindicală a Feroviarilor anunță că doar anul trecut, circa 20 la sută din angajații CFM au plecat de la locul de muncă pe motiv că nu și-au primit salariile.

Publicat:23.01.2025, 17:46

Zilele trecute, o bună parte din cei circa 200 de angajați de la nodul feroviar Ocnița au scris cerere de întrerupere a contractului individual de muncă, anunță președintele federației sindicale a feroviarilor. Iar motivul este neplata salariilor.

Tatiana NELI, ANGAJAT AL NODULUI FEROVIAR OCNIȚA: “Am fost nevoită să scriu cerere șefului nodului de încetare a contractului individual de muncă, pentru că nu era salariu. Noi nu am primit salariu încă din luna august. Să trăiești cu aceste prețuri este foarte greu.”

Iar familia Alei Perestan este dependentă de salariul de la CFM. Asta pentru că trei membri ai acesteia sunt angajați ai întreprinderii.

Ala PERESTAN, ANGAJAT AL NODULUI FEROVIAR OCNIȚA: “Sunt eu, soțul meu și fiul. Și plus fiica e clasa a opta, trebuie să o întreținem, cumnatul este cu nevoi speciale și primește pensie de doar 1900 de lei, care nu ajunge nici pentru servicii medicale. Aceasta e ultima picătură. Credite la bancă, achitarea serviciilor, nimeni nu ne va întreba de ce nu plătim.”

Ala este de părere că nodul feroviar unde activează este unul de o importanță strategică.

Ala PERESTAN, ANGAJAT AL NODULUI FEROVIAR OCNIȚA: “Noi recepționăm mărfurile din Ucraina, care merg mai departe, pe aici e tranzitul, totul e prin Ocnița, dacă vom stopa activitatea, atunci va fi problematic.”

Însă, o problemă și mai mare este faptul că unii angajați îndură, la propriu, foamea. Alexandru Televca, care acum îl înlocuiește pe directorul nodului feroviar Ocnița, povestește că unii angajați nu au bani nici măcar pentru o pâine.

Alexandru TELEVCA, ANGAJAT AL NODULUI FEROVIAR OCNIȚA: “Eu sunt pensionar, mai primesc acolo pensii, dar s-a dus azi un lucrător la Brătușeni fără mâncare, vă imaginați. Băieții au pregătit mâncare, și va mânca, iată cum lucrăm noi.
- De obicei, care mai au pe acasă ceva iau de mâncare, dar el săracul nu a luat nimic, nici pâine nu avea.”  

Președintele federației sindicale a feroviarilor spune că angajații de la Ocnița vor mai activa până la început de februarie. Însă, dacă aceștia pleacă, iar problema salariilor nu este soluționată, CFM ar putea falimenta.

Ion ZAPOROJAN, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI SINDICALE A FEROVIARILOR: “Dacă ei se eliberează nu mai merge niciun tren pe acolo.
- Va mai fi o întreprindere strategică de stat pe care statul o va falimenta. E vina statului.”

În acest context, în viitorul apropiat, angajații de la CFM ar putea ieși la proteste, menționează Ion Zaporojan.

Ion ZAPOROJAN, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI SINDICALE A FEROVIARILOR: “Oamenii se eliberează unul după altul. Numai în 2024 (n. red -au plecat) peste o mie de oameni. Acum nu mai vrea să lucreze nimeni, pentru că două filiale nu au primit salarii din luna iulie, celelalte – august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie. În jur de 190 de milioane datorii la salarii.”

Federația mai anunță că întreprinderea de stat CFM se confruntă cu un șir de probleme care periclitează activitatea întreprinderii din cauza neplății salariilor – conturi blocate mai bine de două luni sau lipsa de motorină.