Cei care in ultimele doua luni nu au fost la munca din motive de boala, mai mult de 5 zile, au ramas fara banii pentru concediul medical. Se intampla dupa ce Ministerul Sanatatii a lansat un nou sistem, prin care Casa Nationala de Asigurari Sociale sa efectueze platile. Programul trebuia sa functioneze inca din iulie, lucru care nu s-a mai intamplat. Cei de la CNAS recunosc ca exista intarzieri, dar spun ca in curand platile vor fi facute.
Cu o intarziere de aproape 2 luni, portalul electronic a fost lansat de autoritati. De acum incolo, datele din certificatele medicale vor fi introduse intr-un program si transmise catre Casa Nationala de Asigurari Sociale. Prin urmare, institutia va plati concediul medical direct angajatilor.
Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII: “ Pentru pacient nimic nu se schimba. “
Si, intr-adevar, pe foaie nimic nu ar trebui sa se schimbe, asta daca oamenii si-ar fi primit deja banii pentru concediul medical. In realitate, pentru ca sistemul a inceput sa functioneze cu intarziere, pacientii care in ultimele doua luni nu au fost la munca din motive de boala, mai mult de 5 zile, nu au vazut inca banii.
Suada KARKOUKI, REPORTER PRO TV: “Noile modificari au intrat in vigoare pe 1 iulie, dar sistemul electronic a inceput sa functioneze abia saptamana trecuta. Din acest motiv, medicii de familie nu au reusit inca sa introduca datele din certificatele medicale. Astfel, Casa Nationala de Asigurari Sociale nu a primit informatiile in baza carora are dreptul sa transfere banii cetatenilor. “
Reprezentantii de la CNAS promit, insa, ca odata ce vor primi datele pacientilor vor trimite banii pe cardurile salariale, sociale ori prin oficiile postale. Cat despre motivele, din care portalul electronic a fost lansat cu intarziere.
Noul sistem ar simplifica munca angajatorilor, care pana acum plateau angajatilor nu doar pentru primele 5 zile, dar pentru tot concediul medical, iar apoi trebuiau sa mearga la CNAS ca sa-si recupereze banii. Prin lansarea portalului electronic aceste proceduri au fost anulate. In schimb, programul le da mai multe batai de cap medicilor, care pe langa zecile de hartii pe care le au de completat zilnic, vor trebui sa se ocupe si de introducerea informatiilor in sistem.
Pentru portalul electronic s-au cheltuit 200 de mii de lei, bani alocati din bugetul de stat. Mai mult, in viitor si pacientii ar putea primi certificatele medicale doar in format electronic si nu pe hartie, asa cum se intampla acum, a mai spus Ministrul Sanatatii.