Cele 12 localități din zona de securitate, aflate sub controlul Chișinăului, vor fi conectate la infrastructura energetică de pe malul drept. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale de astăzi.
“ Am adoptat o serie de măsuri prin care sprijinim oamenii noștri din 12 sate din raioanele Dubăsari, Anenii Noi și Căușeni. Aceste localități se află în zona de securitate și au rămas conectate la infrastructura energetică din stânga Nistrului. Asta înseamnă că ele depind de deciziile Tiraspolului dacă au sau nu energie. Acum vom face ceea ce ar fi trebuit făcut în urmă cu 30 de ani”, a menționat Recean.
Măsurile adoptate:
- Pentru localitățile Varnița și Copanca, compania „Premier Energy” urmează să creeze infrastructura necesară pentru a le conecta la rețeaua sa. Lucrările vor dura minim 10 zile pentru Copanca și minim 25 de zile pentru Varnița.
- Iar satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca din raionul Dubăsari, Hîrbovăț și Varnița din raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca din raionul Căușeni vor fi racordate la rețelele de gaze naturale gestionate de malul drept. Aici lucrările sunt mai complexe și vor dura mai mult timp, dar vor asigura, în final, securitatea energetică ale satelor noastre.
- Imediat, Inspectoratul pentru Situații de Urgență va oferi generatoare electrice: 4 la Varnița și 1 la Cocieri, necesare pentru asigurarea cu energie electrică a instituțiilor publice din aceste localități (grădinițe, licee și centre comunitare). Iar primăria de la Cocieri va primi alte 2 generatoare ca să asigure alimentarea neîntreruptă cu apă a localității.
- Din Fondul de intervenție al Guvernului au fost alocate 233 000 lei pentru motorina necesară funcționării generatoarelor, dar și pentru peleții cazangeriei Liceului Teoretic din Varnița.
- Centrul de plasament pentru persoane vârstnice din Cocieri va beneficia de suport în transportarea motorinei, în completarea generatorului de capacitate mare pe care l-am trimis săptămâna trecută.
12 localități din zona de securitate, aflate sub controlul Chișinăului, au rămas la 1 ianuarie fără gaz și, respectiv, fără căldură, în plină iarnă, după ce Federația Rusă a oprit exporturile de gaze către Europa prin conductele care traversează Ucraina.
Chişinăul şi-a oferit ajutorul pentru populaţia din stânga Nistrului cel puţin în cazuri umanitare, dar autorităţile de la Tiraspol au refuzat. Totodată responsabilii de la Ministerul energiei și Moldovagaz spun că au îndemnat Tiraspolul să cumpere gaz de pe Bursa Română de Mărfuri, dar nu au primit deocamdată un răspuns. Tot gazul rusesc care tranzita Ucraina și ajungea în Moldova era livrat către regiunea transnitreană. Gazprom are posibilitatea să livreze gaz în stânga Nistrului prin rute alternative, dar condiţionează acest lucru de plata unei pretinse datorii mai vechi, pe care Chişinăul nu o recunoaște. În aceste condiţii, Moldova acuză Rusia că exploatează dependenţa sa energetică de Moscova pentru a destabiliza ţara.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.