România ține Republica Moldova în lumină. Într-un comunicat al celulei de criză de la Guvern se menționează că și astăzi, România a acoperit cel mai mare consum de energie din țara noastră, aproape 50 la sută. Astăzi a fost prognozat un consum cu 14 la sută mai mare decât ieri, ceea ce înseamnă costuri mai mari la energie în orele de vârf. În acest context, autoritățile recomandă cetățenilor să facă economii.

Publicat:06.01.2025, 11:39

Într-un comunicat al celulei de criză de la Guvern este specificat că pentru malul drept al Nistrului, consumul de energie electrică a fost acoperit integral în perioada 5-6 ianuarie, fără necesitatea activării contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate. Principala sursă de asigurare a consumului rămâne a fi România. O bună parte din energia electrică, Moldova o ia și de la Termoelectrica, iar energia regenerabilă asigură aproape 12 la sută din consum.

SURSE DE ASIGURARE CU ENERGIE ELECTRICĂ

Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 49,49%

SA „Termoelectrica” – 32,35%

Energie regenerabilă – 11,83%

SA „CET-Nord” – 5,12%

Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,21%

După zilele de sâmbătă și duminică, în care se înregistrează de regulă consumuri mai mici de energie electrică, astăzi consumul ar urma să crească cu 14 la sută. Potrivit Energocom între orele 17.00-22.00 se consumă cea mai multă energie electrică, iar în acest interval lumina este cea mai scumpă și ajunge la 167 de euro pentru un Mwh.

În acest sens, responsabilii îndeamnă consumatorii să facă economii, pentru a avea facturi mai mici și a evita deconectările.

Eugen MURAVSCHI, EXPERT WATCHDOG:“Dacă noi reducem consumul în orele de vârf, scădem prețul de import al energiei electrice și creăm eventual premize pentru reducerea tarifului. Noi avem două vârfuri de consum, dimineața și seara. Și noi atunci trebuie să importăm energie electrică de pe bursa din România. Însă pentru aceste vârfuri de consum, când noi avem nevoie de extra electricitate, noi trebuie să mergem pe bursă și să cumpărăm acea cantitate de energie strict pentru acele câteva ore. Respectiv cererea este foarte mare pe bursă și prețurile sunt foarte mari.”

Nu este clar însă dacă prețurile la lumină vor continua să crească, și asta pentru că autoritățile nu au oferit un tablou suficient de clar cu privire la achizițiile de energie electrică, spune expertul Watchdog.

Eugen MURAVSCHI, EXPERT WATCHDOG: “Nu știm exact calculele în baza cărora a fost stabilit tariful actual. Nu știm respectiv factorii de care depinde eventuala majorare sau micșorare a tarifului. Nu știm ponderea de energie pe care Energocom planifică să o cumpere în contracte bilaterale, de pe bursă sau cât în regim de avarie.”

La sfârșitul săptămânii trecute, ANRE a aprobat noi tarife pentru lumină. In medie energia s-a scumpit cu 2 lei.