Consumul de energie electrică în Republica Moldova, pentru data de 4-5 ianuarie 2025, a fost acoperit pe deplin pentru malul drept, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie sau fluxuri neintenționate. Potrivit informațiilor Celulei de Criză de la Guvern, pe malul stâng, volumul de energie produs de Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari nu este suficient, fiind efectuate deconectări pe ore.
Pentru 4 ianuarie, consumul de energie electrică pentru malul drept a fost asigurat din următoarele surse:
- Import al energiei electrice (RO) – 50,38%
- SA „Termoelectrica” – 29,64%
- Energie regenerabilă – 14,11% SA
-„CET-Nord” – 4,76% Întreprinderea de Stat
-„NHE Costești”– 1,11%
Pentru astăzi, 5 ianuarie, SA „Energocom” a informat despre rezervarea capacității comerciale suficiente la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum. Astfel, activarea contractelor de avarie sau fluxuri neintenționate nu este necesară.
Totodată, deconectări avariate ale rețelelor electrice, unităților de generare sau locurilor de consum nu au fost înregistrate. Pentru a asigura în continuare stabilitatea sistemului electroenergetic și alimentarea continuă cu energie electrică, locuitorii sunt îndemnați să consume rațional energia electrică, mai ales în orele de vârf.
În sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice unitățile de producție funcționează în regim normal, conform programului, iar avarii sau incidente nu au avut loc.
În ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică a malului stâng, se înregistrează un deficit acut de energie, iar pentru a evita supraîncărcarea rețelei sunt efectuate deconectări pe ore. În acest scop, teritoriul regiunii ar fi fost divizat în 16 grupe. Intervalele deconectărilor sunt în creștere, de la câte o oră pe 3 ianuarie, trei ore pe 4 ianuarie, până la întreruperi a câte patru ore, planificate pentru ziua de 5 ianuarie. Totodată au fost luate mai multe măsuri de reducere a consumului, inclusiv deconectarea iluminatului stradal și decorativ după ora 20:00.
De deconectări au fost vizate și satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune. Poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor.
Energia electrică pentru malul stâng este asigurată, în prezent, de Centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe bază de cărbune, și hidrocentrala de la Dubăsari. Din datele disponibile public, Centrala de la Cuciurgan, dispune de stocuri de cărbune care vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie.
Compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.