Centrul Național Anticorupție anunță că a aplicat amenzi de circa un milion de lei pentru corupere electorală. Mai exact, ofițerii anunță că au recepționat peste 350 de procese verbale de constatare din partea poliției, iar o parte din ele încă se examinează. Între timp, IGP anunță că a indentificat toate persoanele care au primit bani din partea fugarului Ilan Șor prin transferurile operate de Promsvyazbank.

Publicat:23.10.2024, 20:41

Potrivit CNA, amenzile au fost aplicate alegătorilor care au acceptat sau primit,  bunuri sau bani în schimbul unui vot.

Ina VOLOSCIUC, COMUNICATOR, CNA: ”Centrul Național Anticorupție informează despre recepționarea de la Poliție a peste 350 de procese-verbale de constatare a contravenției prevăzute de articolul 47 prim Cod Contravențional – coruperea electorală pasivă. În acest sens, CNA a aplicat deja amenzi în valoare aproximativ 1 milion de lei.”

Potrivit ofițerilor CNA, suma amenzii pentru corupere electorală variază între 25 de mii de lei și 37 500 de lei.
Totodată, poliția a anunțat că, în urma unei încheieri judecătorești, a identificat toate persoanelor care au primit bani din partea grupului criminal ȘOR prin Promsvyazbank, bancă din Federația Rusă aflată sub sancțiuni internaționale.

Adrian EFROS, MINISTRUL DE INTERNE: ”Noi am publicat 130 de mii de conturi, dar beneficiari sunt mult mai mulți, deoarece pe un cont au fost mai mulți beneficiari, dar întrebarea respectivă va fi desfășurată de IGP. Acum poliția lucrează foarte intens pentru a cita persoanele care sunt în listele noastre de investigație, pentru a investiga acest caz. Ne bucurăm că cetățenii vin singuri și declară și conlucrează cu poliția, astfel încât noi lărgim zilnic lista de beneficiari ale persoanelor care au fost corupte în timpul campaniei electorale.”  

Ieri IGP a anunțat că peste 400 de cetățeni sunt anchetați pentru că ar fi primit bani ca să voteze un anumit candidat la alegerile prezidențiale de duminică și să aleagă opțiunea „nu” la referendum. Acum ei s-ar putea alege cu amendă de peste 37 de mii de lei. La începutul lunii, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu anunța că doar în luna septembrie 15 milioane de dolari au ajuns din Rusia în conturile a 130 de mii de moldoveni prin schema pusă la cale de Șor.