Chișinăul este în așteptarea rezultatelor discuțiilor de la Sankt-Petersburg privind livrările de gaze rusești în regiunea transnistreană după 1 ianuarie. Delegația Moldovei, în frunte cu ministrul Energiei, a mers acolo la invitația concernului rus, dar niciuna dintre părți nu spune cu se s-au finalizat negocierile. Mâine, Victor Parlicov ar urma să vină cu detalii. Ucraina a anunțat că de la 1 ianuarie nu va prelungi contractul privind tranzitul gazului rusesc către Europa.

Publicat:26.11.2024, 14:07

Într-o postare scurtă pe facebook, ministrul Energiei a anunțat că a avut ieri o întâlnire cu președintele Gazprom Alexei Miller.

„Am discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova(în regiunea transnistreană) în baza contractului existent, după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt”, scrie Victor Parlicov în postare, fără să ofere detalii despre rezultatul acestor discuții. 

El a adăugat că la întâlnire au fost prezenți membrii Consiliului de Administrație ai Moldovagaz, propuși de ministerul Energiei, candidaturile cărora ar urma să fie votate repetat. La final, Parlicov anunță că s-a discutat și despre pretinsa datorie a Moldovagaz față de Gazprom, despre care rușii spun că ar fi de peste 700 de milioane de dolari și care nu este recunoscută de Chișinău. 

Am încercat să aflăm detalii de la Guvern despre concluziile întrunirii dintre cele două părți, dar reprezentantul executivului ne-a spus că detalii vor fi oferite în zilele următoare. Și Gazprom a publicat aseară un mesaj scurt, postând și două fotografii de la întâlnire. În postare este scris că cele două părți au convenit să continue discuțiile privind livrările de gaze după 1 ianuarie. Vizita delegației de la Chișinău în Rusia a stârnit mai multe critici, iar unii experți spun că invitația, venită de la Gazprom, este o capcană. Intrebat despre asta în cadrul unei emisiuni, președintele Parlamentului a declarat că Moldova trebuie să comunice cu Rusia la acest subiect.

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI:„De ce? Pentru că avem vreo 300 de mii de cetățeni pe malul stâng, avem data limită 1 ianuarie, după care noi nu avem o claritate, va fi permis tranzitul de gaze prin Ucraina din Rsuia, dar care să ajungă pe malul stâng al Nistrului?”

Autoritățile au declarat anterior că există rute alternative prin care gazul rusesc să ajungă în stânga Nistrului, dacă Ucraina interzice tranzitul, dar nu este clar deocamdată cine va achita costurile de transport prin coridorul alternativ transbalcanic. Oficialii vorbeau și despre mai multe scenarii, în cazul în care Rusia nu va mai livra gaze în regiunea transnistreană, care, prin centrala de la Cuciurgan, asigură malul drept cu electricitate. Nu au oferit însă detalii despre acestea.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.