Ciclonul care s-a abătut asupra țării noastre a lăsat un tablou dezolant în parcurile din capitală. La Dendrariu șuvoaiele au distrus pavajul de pe unele trotuare, iar parcul a fost acoperit de apă aproape în totalitate. Și în parcul Valea Morilor un râu a ieșit din albie și a inundat o parte din zonele verzi, dar și pista pentru alergat și bicicliști.

Publicat:16.09.2024, 21:55

Acesta este peisajul lăsat în urmă de ciclonul „Boris” în parcul Dendrariu din sectorul Buiucani al capitalei.

Ion UZUN, DIRECTORUL PARCULUI DENDRARIU: „În ultimii 20 de ani sau mai mult nu a fost așa ceva încă. Sâmbătă când am venit încoace apa care venea de pe strada Coca era de un metru înălțime. Era strașnic. Era acoperită toată suprafața Dentrariului cu apă.”

Unele zone ale parcului aratău astăzi ca adevărate lacuri.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Această porțiune a parcului rămâne încă sub apă, iar în unele locuri nivelul poate ajunge chiar și până la aproximativ un metru.”

Asta chiar dacă muncitorii au intervenit și au  săpat și un canal de scurgere.

Ion UZUN, DIRECTORUL PARCULUI DENDRARIU: „A fost un băț cu două capete, de acolo vedeți, oleacă de ploaie și apa s-a ridicat în râu. Și era frică să nu vină înapoi, dar am mers la risc și cred că am făcut-o bine. Sperăm că într-o zi două apa se va evacua de aici.”

Dacă apa se va menține mai mult, atunci perderile ar putea fi destul de semnificative, spune directorul parcului. Viitura a distrus și unele trotuare.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Aici râul a ieșit din albie, iar șuvoaiele au fost atât de puternice încât au distrus o bucată din pavaj și au format o groapă imensă.”

Astăzi muncitorii interveneau pentru a înlătura pagubele care preliminar sunt estimate să ajungă la 60 de mii de lei.

„Aici mai avem, s-a rupt tot, acum strângem, tot strângem și după ne-om apuca să punem înapoi, tot cum a fost.”

Un peisaj asemănător era și în parcul Valea Morilor.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Canalele de scurgere au fost inundate, iar aici o parte din zona verde s-a transformat în lac și putem vedea deja și rățuștele care înoată nestingherit.”

Cantitatea mare de apă care s-a adunat a fost adusă de râul Durlești care a ieșit din albie, având în vedere că în el se revarsă apa de pe mai multe străzi care se inundă în urma ploilor.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Șuvoaiele au măturat totul în calea lor, iar aici unde apa se revarsă în lac putem vedea grămezi întregi de mizerie. ”

Nu se știe deocamdată care sunt pagubele estimative create în cele două parcuri în urma intemperiilor. Responsabilii de la primărie ne-au spus că vor reveni după ce vor inspecta toate locurile afectate de ploi.