Cinci focare de pesta porcină africană au fost depistate în nordul țării. Este vorba de trei localități din raionul Drochia și alte două sate din Dondușeni, unde a fost instituită carantină. Oamenii sunt îndemnați să își țină animalele în loc închis pentru a evita riscul de infectare a acestora.
Unul din cele 5 focare de pesta porcină africană a fost depistat în satul Chetrosu din Drochia. Probele de laborator au arătat prezența virusului la doi porci dintr-o gospodărie.
”E clar că e pericol, e sănătatea noastră.”
La Chetrosu, focarul nu s-a extins. La fel, și în satul Drochia, unde pesta porcină a fost depistată la un singur porc. În schimb, în localitatea Cotova focarul se extinde.
Tudor MORARU, ȘEFUL SUBDIVIZIUNII TERITORIALE DROCHIA, ANSA: ”Echipele au ieșit la fața locului au identificat gospodăriile, animalele, starea, suspiciunea și au fost prelevate probele pentru laboratorul de referință.”
Pesta porcină africană a fost depistată și în raionul Dondușeni, în satele Tîrnova și Moșana. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, cele cinci localități au fost plasate în carantină și se duce un control riguros, inclusiv a iazurilor, râurilor, dar și a animalelor domestice și sălbatice.
Tudor MORARU, ȘEFUL SUBDIVIZIUNII TERITORIALE DROCHIA, ANSA: ”Acei deținători de animale care întrunesc cerințele de întreținere și animalele se regăsesc în registrul de stat sunt despăgubiți sută la sută cu prețul la zi, de piață a animalelor.”
Crescătorii de animale sunt îndemnați să reducă riscul de infectare a porcilor prin urmatoarele acțiuni. Oamenii nu ar trebui să intre în adăposturile de animale cu încălţămintea şi hainele cu care au fost în stradă. Se recomandă dezinfecţia la intrarea în adăpost. Totodată, creşterea porcilor să aibă loc doar în spaţii îngrădite. Iar porcii să nu fie cumpărați din spații neautorizate.
Pesta porcină este o boală fatală și nu există vaccin contra virusului.