Cativa tineri din capitala au muncit o noapte intreaga, pentru ca spre dimineata, locuitorii orasului sa poata admira drapelul Ucrainei pictat pe cladirea Hotelului National. Autorii lucrarii spun ca au facut asta in semn de protest fata de razboiul din tara vecina, dar si pentru a-si arata sprijinul si solidaritatea pentru poporul ucrainean.

Publicat:27.02.2022, 20:23

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:  “Hotelul National din centrul capitalei a prins culoare. Noaptea trecuta cladirea a fost vopsita in albastru si galben, culorile drapelului ucrainean. Totodata, pe fatada hotelului a fost scris: „Nu razboiului”.

Cei care au trecut prin preajma s-au oprit sa faca fotografii, fiind surprinsi de cladirea care a capatat o haina noua, peste noapte.

“Acea agresiunea militara, care are loc acum din partea autoritatilor ruse in privinta Ucrainei este ceva inadmisibil. Asa o actiune de sustinere este una normala, civilizata, umanitara.”

“Chisinauienii, probabil isi exprima sustinerea pentru pace si noi, da, suntem de acord. Ne alaturam.//00:24 Nu s-a distrus nimic, doar ca s-a vopsit ceva si s-a ascuns ceva urat intr-un fel si asta-i bine.”

“In general, e un gest de solidaritate ucrainenilor, fratilor nostri. In general, cred ca e un semn bun.”

Printre cei care admirau edificiul era si acest tanar. Haina sa patata de vopsea l-a dat imediat de gol. El insa, a insistat sa-si pastreze anonimatul, dar ne-a povestit totusi cum i-a venit aceasta idee.

“Desigur ca e un protest impotriva razboiului. Nu doar impotriva razboiului din Ucraina, dar in general a razboiului. Trebuie sa facem ceva pentru Ucraina, ce putem face sau macar ne sta in puteri? Desigur ca ducem produse, dar am decis sa facem ceva simbolic in orasul nostru.”

Tanarul ne-a spus ca a facut asta si pentru ca are rude in Ucraina, iar gestul l-a ajutat sa-si exprime compasiunea fata de ei. Impreuna cu alte 15 persoane, acesta a vopsit cladirea timp de sase ore, adica toata noaptea.

“Avem rude, prieteni, care de doua, trei zile traiesc in Metroul din Kiev si acest lucru este trist, din pacate.”

Tinerii spun ca au fost inspirati de faptul ca mai multe cladiri importante din lume au fost iluminate in albastru si galben, culorile drapelului ucrainean. Este vorba despre un zgaraie-nori din New York, London Eye din Londra, Poarta Brandenburg din Berlin, Turnul Eiffel din Paris, Palatul Cotroceni si cladirea Guvernului din Romania. Oamenii legii spun ca nu au primit nicio plangere in acest sens.