Comisia de la Venetia a publicat opinia sa privind modificarile efectuate la Legea procuraturii si care au fost adoptate in septembrie 2019.

Publicat:10.12.2019, 10:53

Imediat, Olesea Stamate a venit cu o reactie pe pagina sa de Facebook in care scrie ca "Comisia constata ca standardele europene permit ca alte organe sa coopereze cu CSP/ sa aiba un rol in alegerea Procurorului General, insa o parte substantial a deciziei trebuie sa fie a CSP. In ceea ce tine de constitutionalitatea modificarilor adoptate, desi acestea sunt la decizia Curtii Constitutionale."

Olesea STAMATE, FOST MINISTRU AL JUSTITIEI: "Comisia de la Venetia a publicat Amicus Curiae Brief (Opinia scurta) adoptata in baza solicitarii Curtii Constitutionale, pe marginea legii privind modificarea Legii procuraturii, adoptate in septembrie 2019.

In opinia sa, Comisia constata ca standardele europene permit ca alte organe sa coopereze cu CSP/ sa aiba un rol in alegerea Procurorului General, insa o parte substantial a deciziei trebuie sa fie a CSP. In ceea ce tine de constitutionalitatea modificarilor adoptate, desi acestea sunt la decizia Curtii Constitutionale, Comisia sugereaza urmatoarele:

”In Republica Moldova Constitutia nu reglementeaza in detalii organizarea si functionarea CSP. Acest fapt inseamna ca Legea procuraturii poate lasa spatiu altor organe, panele, comitete, etc. care sa ajute activitatea CSP (…). Un organ implicat in procesul de selectie a candidatilor pentru pozitiile de procurori poate fi constitutional daca acesta nu uzurpeaza puterea decizionala a CSP.”

La fel, Comisia subliniaza ca, noua componenta a CSPului este acceptabila, conform standardelor europene. Iar interventia legislatorului in timpul unei proceduri in desfasurarea (referindu-se la sistarea procesului de selectie care era desfasurat de catre CSP in septembrie) poate fi justificat daca procedura este ineficienta, injusta care ar putea duce la excluderea unor canditati sau includerea altora, in baza unor temeiuri dubioase.

Este la discretia Curtii Constitutionale moldovenesti sa decida in final daca legea este sau nu constitutionala. Cert este faptul ca Comisia de la Venetia nu a identificat neconformitati cu standardele europene.

Sa ne amintim retorica unor socialisti care argumentau vehement ca legea pentru care Guvernul Sandu si-a angajat raspunderea este vadit neconstitutionala si contrara sandardelor europene. Or, legea angajata propunea un mecanism similar celei deja in vigoare. In aceeasi ordine de idei, ei invocau si faptul ca cea din septembrie ar fi fost neconstitutionala, dar au fost ”nevoiti” sa o voteze de ”dragul pastrarii coalitiei”. Or, Comisia de la Venetia le-a desfiintat, pe fata, toate argumentele aduse de acestia."