Tiraspolul a refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, iar din 13 februarie gazul în regiunea transnistreană ar urma să fie livrat de o companie din Ungaria. Volumele vor fi achitate de o companie din Dubai, cu bani din creditul rusesc, scrie liderul separatist pe Telegram. Acest scenariu însă, ales de Tiraspol, asigură regiunea cu gaz doar pentru 16 zile, iar pentru a putea fi aplicat, trebuie îndeplinite anumite condiții impuse de Chișinău.

Ultimul update: 10.02.2025, 18:26 Publicat:10.02.2025, 18:27

Premierul Dorin Recean a anunțat în această dimineață că Tiraspolul a refuzat ajutorul UE de 60 de milioane pentru că nu i-a plăcut condiția de a crește treptat tarifele pentru consumatorii din regiunea transnistreană. Așadar, cei din stânga Nistrului vin cu propriul scenariu. Tiraspolul vrea ca gazul pentru regiunea transnistreană să fie livrat până la granița Republicii Moldova de o companie din Ungaria. Pentru acesta va achita o companie din Dubai, iar bani vor fi oferiți din creditul rusesc, scrie Krasnoselski, fără a oferi detalii despre condițiile acestui împrumut al Moscovei.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Din informațiile pe care le avem la această etapă, este vorba despre o furnizare de către un trader din Europa, de 3 milioane de metri cubi pe zi pentru următoarele 16 zile. În cazul în care livrările de gaze naturale vor depăși limita de 3 milioane de metri cubi pe zi și vor începe să lucreze industriile mari, atunci Guvernul de la Chișinău va impozita tranzacțiile.”  

Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că au verificat companiile implicate, precizândd că nu au fost identificate neconformități în ceea ce privește legislația națională și internațională. 

Gazul va fi livrat la hotarul cu Republica Moldova printr-un contract semnat între compania ungară cu Moldovagaz. 
Iar Tiraspolul va trebui să achite în avans costurile de tranzit pentru gazul transportat de la graniță până în regiunea transnistreană.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Aceste gaze naturale pot ajunge în stânga Nistrului începând cu data de 13 februarie.”

Șeful interimar al Moldovagaz nu a răspuns la apeluri pentru a ne oferi mai multe detalii despre contractul cu acea companie ungară.
Pentru a permite acest scenariu propus de Tiraspol, autoritățile constituționale anunță că impun anumite condiții, și anume eliberarea deținuților politici, retransmisia teliviziunii publice în regiune și scoaterea posturilor de control instalate ilegal în 2022. Responsabilii de la Chișinău spun că Tiraspolul a acceptat deja aceste condiții. 

Liderul separatist nu a scris nimic despre asta în postarea sa de azi. Acesta a mulțumit doar Uniunii Europene pentru ajutorul umanitar, adică gaz gratuit, dar și Rusiei, care ar urma să ofere un credit pentru livrarea gazului în regiune.

Astăzi expiră ajutorul umanitar oferit de Uniunea Europeană, în valoare de 20 milioane de euro, prin care locuitorii din stânga Nistrului au primit gaz, căldură și lumină, în perioada 1-10 februarie. Asta după ce aproape o lună au stat în frig și beznă. Tiraspolul urma să accepte anumite condiții pentru a primi un nou ajutor, de 60 de milioane de euro, oferite tot de UE. Acești bani erau suficienți pentru a asigura regiunea cu gaz până la sfârșitul sezonului rece.  

Propunerea rămâne actuală, dacă Tiraspolul se răzgândește și acceptă să îndeplinească condițiile anunțate anterior de autorități, spun cei de la Guvern și din cadrul Comisiei Europene.

Guillaume MERCIER, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL COMISIEI EUROPENE: “Oferta este încă pe masă. Rămâne la latitudinea regiunii transnistrene să revină la noi și să discute. După cum știți există pași concreți și condiții pentru aceste 60 de milioane cum ar fi drepturile omului și libertățile fundamentale.”  

Locuitorii din stânga Nistrului au rămas fără căldură și lumină de la 1 ianuarie după ce Rusia a refuzat să livreze gaz prin rute alternative.