Conditii mai bune pentru copii de la gradinita din satul Cocieri, raionul Dubasari. Dupa mai bine de 30 de ani, acoperisul institutiei a fost reparat, asa ca cei mici nu vor mai fi nevoiti sa stea in grupe inundate dupa ploi. Totodata, doua sali de studii au fost renovate, iar mobilierul din institutie a fost schimbat. Lucrarile au fost realizate prin intermediul unui program al Uniunii Europene si au costat peste 170 de mii de euro.
Asa arata acum gradinita „Garofita” din satul Cocieri. Acoperisul, care nu a fost reparat de peste 30 de ani, de la deschiderea institutiei, a fost renovat. Angajatii spun ca acum salile nu vor mai fi inundate, cum se intampla anii trecuti dupa fiecare ploaie.
Tatiana TONTULESCU, METODISTA: „Cand nu era reparat acoperisul, dupa ploi, strangeam apa cu mainele din grupe. Dupa renovare e foarte bine. Acum o sa mai facem o sala pentru predarea limbii romane, pentru ca in aceasta regiune, este nevoie de a invata limba romana. Ne gandim si parintilor sa le facem activitati”.
Totodata, au fost renovate doua spatii pentru copiii din grupa cresa, care vor beneficia de conditii mai bune pentru educatia timpurie.
Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV: „Din august, in aceasta grupa sunt 16 copii din grupa cresa, ei dispun de mobilier nou si performat, jucarii, dormitor confortabil si o baie”.
Tatiana TONTULESCU, METODISTA: „Dupa ce au fost renovate aceste doua grupe, s-a mai deschis o grupa pentru copii, acum fiind grupa cresa si avem mai multi copii in institutie. S-au oferit si mai multe locuri de munca, au mai venit cadre didactice la serviciu”.
„Avem copii si de la Dubasari, care sunt vorbitori de limba rusa, ii invatam sa vorbeasca limba romana aici. Conditiile sunt foarte bune, totul este nou, mobilierul”.
Datorita suportului Uniunii Europene si al PNUD, gradinita „Garofita” din Cocieri, a fost reparata si modernizata conform celor mai bune practici educationale. Lucrarile de renovare au costat aproximativ 173 de mii de euro si au fost realizate prin intermediul programului UE „Masuri de Promovare a Increderii”, implementat de PNUD.
Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UNIUNII EUROPENE IN REPUBLICA MOLDOVA: „Capacitatea gradinitei a crescut de la 140 la 200 de copii de pe ambele maluri ale Nistrului si include sali de clasa pentru grupe de limba romana, scoala de judo. Lucrarile de renovare au contribuit la crearea unui mediu de invatare mai bun pentru copii si fac aceasta gradinita sa fie mai adaptiva pentru satele din imprejurime”.
Andrea CUZYOVA, REPREZENTANTA REZITENTA INTERIMARA PNUD: „In spiritul programului de consolidare a masurilor de incredere, aceasta cladire aduna impreuna copiii de pe ambele maluri ale Nistrului si din diferite localitati”.
Gradinita „Garofita” din satul Cocieri este frecventata de aproximativ 170 de copii, care vin si din localitatile din apropiere – Dubasari, Corjova sau Roghi.