Consiliul Concurentei a venit astazi cu o reactie dupa ce, cele mai importante ONG-uri de media din Republica Moldova i-au acuzat ca institutia nu reactioneaza la apelurile lor privind intelegerea de cartel intre agentiile de publicitate, care reprezinta interesele unor holdinguri de presa.

Publicat:06.08.2019, 13:42

Raspunsul Consiliului Concurentei:

"In prezent investigatia se desfasoara in stricta conformitate cu normele materiale si procedurale prevazute de Legea concurentei nr. 183 din 11.07.2012 si este in faza avansata, fiind la etapa finala de acumulare a probelor si a informatiilor relevante. Investigatia este de o complexitate sporita. Consiliul

Concurentei investigheaza multi-aspectual acest comportament reclamat si examineaza concomitent 3 categorii de incalcari ale Legii concurentei invocate in plangere: un presupus acord anticoncurential, un presupus caz de pret de ruinare si un presupus caz de concurenta neloiala.

Astfel, este necesar de acumulat un volum mai mare de informatii si probe pentru confirmarea/infirmarea acestor presupuse incalcari, precum si de luat in considerare bunele practici ale autoritatilor de concurenta din alte state, pentru a fi mentinuta temeinicia si legalitatea deciziei Plenului Consiliului Concurentei adoptata in urma finalizarii investigatiei date de catre instanta de judecata.

Totodata, Va informam ca investigatiile din domeniul concurentei sunt foarte complexe si necesita o perioada mai indelungata de analiza si examinare, fapt demonstrat si de experienta internationala. De exemplu, potrivit celui mai recent Raport anual deactivitate al Consiliului Concurentei din Romania , un caz de abuz de pozitie dominanta in perioada 2010-2018 a durat, in mediu, 4,3 ani, un caz de cartel – 2,8 ani, iar un caz cu obiect multiplu – 4,4 ani (situatie similara investigatiei date).Referitor la rezultatele investigatiei veti fi informat suplimentar.

In cazul in care dispuneti de informatii si probe suplimentare legate de obiectul si scopul investigatiei date, Va incurajam sa le prezentati.Totodata, Consiliul Concurentei reitereaza deschiderea si cooperarea in scopul identificarii tuturor circumstantelor ce ar impiedica sau limita dezvoltarea mediului concurential."