Consiliul Superior al Procurorilor l-a inaintat pe seful adjunct interimar al Procuraturii Anticoruptie, Ion Munteanu, la functia de procuror general interimar, dupa ce mandatul lui Dumitru Robu a expirat saptamana trecuta. Acum Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, urmeaza sa decida daca accepta sau nu candidatura lui Munteanu.
Inainte de a decide asupra desemnarii, CSP l-a audiat pe Ion Munteanu. Acesta a recunoscut ca a avut o sanctiune administrativa in 2010.
Ion Munteanu a declarat ca in calitate de procuror general interimar va acorda prioritate dosarelor de coruptie.
Ion MUNTEANU, PROCUROR DESEMNAT PENTRU FUNCTIA DE PROCUROR GENERAL INTERIMAR: “Este prioritar fortificarea procuraturii anticoruptie pentru ca cele mai multe dosare de rezonanta se afla acolo.”
Ion Munteanu si-a inceput cariera de procuror in 2006 in procuratura din sectorul Ciocana, iar in 2010 a fost transferat la Procuratura Anticoruptie. In 2009, pe numele acestuia a fost pornita o procedura disciplinara pentru retinerea unui protestatar minor la data de 8 aprilie 2009, fiind pedepsit doar cu un avertisment. In 2018, Ion Munteanu a asigurat o perioada interimatul la sefia oficiului Ciocana al Procuraturii Chisinau, inlocuindu-l pe Ruslan Popov. Unul din dosarele de rezonanta gestionate de Ion Munteanu, a fost cel al licitatiilor trucate pentru aprovizionarea cu produse alimentare a gradinitelor din Capitala. Totodata, procurorul a fost subiectul unei investigatii realizate de Ziarul de Garda care a scris despre averea si casa de milioane in care locuieste si care ar fi fost donata de socrii sai.
Functia de procuror general interimar a devenit vacanta dupa ce a fost suspendat Alexandr Stoianoglo, in octombrie, anul trecut. Timp de un an, interimatul a fost asigurat de Dumitru Robu. Saptamana trecuta a expirat mandatul acestuia, iar prin urmare, atributiile procurorului general au fost preluate de catre adjunctul responsabil pe domeniul urmaririi penale, Eduard Bulat.