Consumul de curent electric a scăzut în ultima perioadă, spun responsabilii de la ministerul energiei. Cetățenii ar fi început să economisească odată cu declararea stării de urgență. Autoritățile îndeamnă oamenii să continue acest efort de a economisi, pentru că reducerea consumului de energie în orele de vârf va avea un impact asupra facturilor, întrucât cea mai scumpă lumină este cumpărată de pe piață anume dimineața și seara.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „De la declararea stării de urgență noi suntem în graficul de consum, chiar este mai mic decât cel planificat. Vârfurile de consum nu mai sunt atât de ascuțite cum au fost și noi credem că asta este datorită adaptării comportamentului consumatorilor și pentru care mulțumim.”
Constantin Borosan precizează că furnizorii de energie electrică planifică zilnic consumul de curent în baza datelor istorice, iar în ultima perioadă, Republica Moldova a consumat mai puțină energie decât s-a preconizat.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Dați să luăm, de exemplu, săptămâna aceasta, de la începutul săptămânii și iată comparăm. Iată liniile acestea de culoare gri, asta este ceea ce planificăm, am planificat să consumăm cu o zi înainte și ceea ce e albastru e consumul de facto. Adică, suntem semnificativ sub graficul de consum.”
Timpul de afară, temperaturile favorabile, dar și faptul că suntem în perioada sărbătorilor sunt factori care influiențează asupra scăderii consumului de energie. Totuși, în următoarele săptâmâni, consumul va crește, iar autoritățile spun că este important în continuare să raționalizăm consumul de curent electric.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „În orele de vârf, dimineața între 7:00 și 11:00 și seara între orele 18:00 și 23:00 se atestă cele mai mari vârfuri de consum. Aceste vârfuri în primul rând sunt achziționate de pe bursa de energie. În orele de vârf sunt și cele mai mari prețuri. Și iată o cantitate mică cumpărată la această oră de fapt mărește prețul total a energiei electrice la toți consumatorii. Dacă vom face un efort mic și vom reduce consumul în orele de vârf, vom reduce și impactul asupra prețurilor la toți consumatorii.”
Și cei de la Energocom, responsabili de procurarea energiei de pe piață, spun că este important ca oamenii să economisească și explică de ce.
Eugeniu BUZATU, DIRECTOR ENERGOCOM: „Raționamentul de utilizare a energiei să persiste permanent pentru că el este direct proporțional cu cheltuielile noastre. Când omul intră în casă, aprinde lumina, când nu mai are nevoie stinge lumina, sunt niște lucruri firești din punctul meu de vedere care ar trebui să fie de datoria oricărui cetățean, că este sau nu este energie, că este mai dificil de adus sau mai puțin dificil. Și lucrul nostru se va vedea sau se va raporta direct la buzunarul fiecăruia.”
Cei de la ministerul energiei amintesc de capacitate comercială de import a energiei electrice pe care o are țara noastră și care este limitată. Potrivit lui Constantin Borosan, dacă în aceste zile este suficientă capacitate pentru acoperirea necesarului de consum, în următoarele zile ar putea crește, iar dacă nu se vor face economii, nu este exclus un deficit.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Sunt factori care nu depind în totalitate de noi și dacă nu va fi capacitate de import disponibilă, această energie nu va putea fi achiziționată, ea va veni ca energie de avarie care este și mai scumpă.”
În luna ianuarie, cea mai mare parte a necesarului de energie, peste 60 la sută, va fi cumpărată din România.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.