Guvernul Republicii Moldova informează că, conform rapoartelor Celulei de Criză, consumul de energie electrică a fost complet acoperit pe 30 și 31 decembrie 2024, fără a fi necesare activarea contractelor de avarie sau utilizarea fluxurilor neintenționate. 

Publicat:01.01.2025, 14:43

În data de 31 decembrie 2024, sursele de alimentare au fost:

MGRES/Centrala de la Cuciurgan – 31%

SA „Termoelectrica” – 25,95%

SA „CET-Nord” – 4,29%

Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 0,76%

Energie regenerabilă – 6,85%

Import de energie electrică (din România și Ucraina) – 31,1%

Potrivit Energocom, consumul pentru ziua de 1 ianuarie 2025 va fi, de asemenea, complet acoperit. 

Până la 31 decembrie 2024, MGRES a asigurat peste 50% din necesarul de energie electrică al malului drept, iar în condițiile opririi livrărilor de gaze din Rusia, deficitul energetic al sistemului național va fi de aproximativ 600 MW. Acoperirea deficitului se va face prin achiziții de energie electrică de pe piața din România sau prin intermediul contractelor existente cu furnizorii din regiune.

În sectorul gazelor naturale, nu au fost înregistrate incidente majore, iar presiunile în rețeaua de transport, gestionată de SRL „Vestmoldtransgaz”, sunt în parametrii normali. În schimb, în sectorul termic, instalațiile de la SA „CET-Nord” și „Termoelectrica” funcționează în regim normal, fără avarii, cu un consum zilnic de aproximativ 260.000 metri cubi de gaze naturale la CET-Nord și 1,88 milioane de metri cubi la Termoelectrica.

În regiunea transnistreană, însă, criza continuă. Pe 1 ianuarie 2025, „Tiraspoltransgaz” a sistat furnizarea gazelor naturale, agentului termic și apei calde către mai multe localități, afectând în special gospodăriile din sectorul privat care folosesc surse alternative de încălzire. De asemenea, au fost deconectate mai multe instituții publice, inclusiv școli, spitale și penitenciare din orașul Bender.

În prezent, autoritățile de la Chișinău caută soluții pentru a asigura conectarea acestor instituții la surse alternative de energie, în contextul în care Republica Moldova se află în stare de urgență din 16 decembrie 2024, ca urmare a suspendării livrărilor de gaze din Rusia.

Gazprom a anunțat oficial, sâmbătă, că oprește livrările către Moldovagaz, începând cu 1 ianuarie 2025, din cauza refuzului Chișinăului de a achita o pretinsă datorie de peste 700 de milioane de dolari.

Din 16 decembrie pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgență, pe o perioadă de 60 de zile.

Citeste si : Mai mulți locuitori din regiunea transnistreană au rămas fără apă caldă și căldură în plină iarnă, după ce Rusia a tăiat gazele

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.