Fenomenul de contrabandă cu mașini furate ia amploare în țara noastră. Numai în acest an,  45 de șoferi au rămas fără vehiculele cumpărate de peste hotare, pentru că s-au dovedit a fi în bazele de date Interpol. Au aflat despre asta atunci când au traversat frontiera de stat, iar automobilul a fost supus unui control riguros.

Publicat:21.12.2024, 19:59

Odată ajunși la frontieră, nu doar cetățenii sunt trecuți prin filtrele bazelor de date, dar și vehiculele acestora. Astfel, că anume la posturile vamale, mulți rămân fără mașini pentru că se dovedesc a fi date în căutare în bazele de date Interpol. 

Ilona RAILEAN, ȘEF AL SECȚIEI COMUNICARE STRATEGICĂ A IGPF:  Sunt verificate, inclusiv certificatul de înmatriculare a mijlocului de transport, codul caroseriei și a motorului, dacă coincid cu numărul din certificatul de înmatriculare.”

Potrivit legislației, la posturile vamele pot fi ridicate doar vehiculele cu numere străine. În cazul celor înregistrate la noi în țară, șoferii sunt înștiințați că mașina este în bazele Interpol. Poate fi confiscată doar în anumite situații.

Ilona RAILEAN, ȘEF AL SECȚIEI COMUNICARE STRATEGICĂ A IGPF:  „În cazul în care numărul caroseriei a fost modificat ilegal sau acestea constituie obiectul infracțiunii pe teritoriul Republicii Moldova.”

Până a fi pronunțată o decizie finală, mașinile sunt transportate la parcările special amenajate ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV:   „Una dintre parcări este amenajată pe teritoriul Direcției regionale centru din Chișinău. Aici găsim mai multe mașini, de diferite modele, unele fiind parcate chiar de mai bine de șase ani. Astfel, că majoritatea vehiculelor au un strat de praf pe ele.”

Ilona RAILEAN, ȘEF AL SECȚIEI COMUNICARE STRATEGICĂ A IGPF:  „Țara de origine poate solicita și indica restituierea acestui bun. În cazul în care mijlocul de transport din Republica Moldova, instanța de judecată se expune pe subiectul dat.”

Acest Lexus, înregistrat în Federația Rusă, stă în această parcare din anul 2018, fiind găsit cu codul VIN falsificat.

Ilona RAILEAN, ȘEF AL SECȚIEI COMUNICARE STRATEGICĂ A IGPF:  „Au fost informate autoritățile ruse la acea etapă, dar cu părere de rău nu a parvenit nicio solicitare ca automobilul să fie ridicat.” 

Potrivit responsabililor de la Poliția de Frontieră, modificarea codului de pe caroseria mașinii este una dintre metodele cele mai des practicate în contrabanda cu mașini.

Ilona RAILEAN, ȘEF AL SECȚIEI COMUNICARE STRATEGICĂ A IGPF:  „Atunci când se procură un mijloc de transport dintr-o țară străină, cumpărătorul ar putea solicita o verificare la organele de poliție locale din țara de origine a vânzătorului sau să o verifice pe anumite portale neoficiale de internet de date deschise.”

Însă, o verificare oficială a vehiculului, cetățenii noștri o pot face doar la traversarea frontierei de stat sau la îmnatricularea lui pe teritoriul Republicii Moldova, ne spun cei de la IGPF.

Igor LUNGU, ANGAJAT AL AGENȚIEI SERVICII PUBLICE:  „Sunt cazuri când de exemplu cetățeanul a procurat vehiculul de peste hotarele țării, a intrat pe teritoriul Republicii Moldova. Vehiculul s-a înmatriculat. Ulterior țara de unde a fost procurat vehiculul a anunțat vehiculul în căutare și la reîmatricularea vehiculului sau la înștiințarea țării de unde a fost procurat vehiculul, se depistează că ea este dată în căutare.”

Totuși, specialiștii atenționează șoferii să fie atenți la actele automobilelor și să evite cumpărarea acestora de la vânzători fără reputație sau dubioși.

Igor LUNGU, ANGAJAT AL AGENȚIEI SERVICII PUBLICE:  „Să se asigure că actele sunt fără ștersături, falsificate și să fie dovedită proveniența legală a acestui vehicul. Certificatul de înmatriculare din țara de provenienţă a vehiculului – trebuie să fie complet. Deobicei în țările UE, sunt formate din două părți.”

De la începutul anului, 45 de vehicule au fost ridicate în posturile vamale, fiind date în căutare. Numărul acestor cazuri este în creștere. În comparație, anul trecut au fost înregistrate 30 de cazuri, pe când în 2021 doar 24.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.