Întrebarea primiți urătorii?- a răsunat astazi din nordul până-n sudul țării. Tradiția este păstrată cu sfințenie mai ales la sate în Ajun de Anul Nou pe stil vechi, când este sărbătorit și Sfântul Vasile. La Cahul în localitatea Crihana Veche s-a mers cu capra, iar în satul la Lipnic din Ocnița cu Malanca. Conform tradițieie cetele de urători au fost răsplătite de gazde cu dulciuri, colaci și bani.

Publicat:13.01.2025, 21:46

Costumați colorat, acompaniați de instrumente muzicale și bine dispuși la Lipnic oamenii au mers astăzi cu Malanca. Prima locație după marșul din centrul comunei a fost primăria.

Ulterior, ceata de urători și-a continuat drumul pe la casele oamenilor.

Cu Malanca, care este o tradiție strămoșească și întâlnită doar în unele localități din țara s-a mers și la Pîrlița, Ungheni.

Iar în sudul țării, la Crihana Veche, Cahul este păstrată cu sfințenie o altă tradiție – Jocul Caprelor.

Colindătorii din Crihana Veche, an de an urează șoferii care circulă pe traseul național Cahul-Giurgiulești. Aceștia își dansează caprele chiar în mijlocul drumului, iar conducătorii auto pentru a trece „vămile” scot bani din buzunare.

Și în centrul orașului Comrat s-a mers cu capra.

Urătorii nu au zăbovit nici la Bălți. Îmbrăcați în haine tradiționale copiii au mers din casă în  casă pentru a le ura  gospodarilor un nou an fericit.

”Îmi place foarte mult să plec pe la oameni pe acasă, să le aduc sărbătoarea în casă și să le urez de bine.”

Iar în localitatea Elizaveta,tineri îmbrăcați în cojoace au urat gazdele cântând la chitară, acordeon, tobă și saxofon.

”Multumesc mai intrați când aveți nevoie de un izvar.”

În Republica Moldova, se merge cu uratul în ajun de noul an pe stil vechi, care este sărbătorit mâine, când este marcat și Sfântul Vasile.