Crește numărul cazurilor de gripă. Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că în doar o săptămână s-au înregistrat peste 200 de îmbolnăviri, de 3 ori mai mult față de acum două săptămâni. Majoritatea pacienților sunt copii, astfel unele spitale lucrează la capacitate maximă. Specialiștii în medicină îndeamnă oamenii să fie precauți și să nu neglijeze febra sau tusa, iar la primele simptome să se adreseze medicului.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că săptămâna trecută au fost înregistrate 213 cazuri de gripă, marea majoritate fiind în municipiul Chișinău. Pentru comparație, în prima săptămâna din ianuarie s-au atestat 65 de îmbolnăviri. Cei mai mulți dintre pacienți sunt copii.
Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: “Aici, la Spitalul Municipal de copii nr 1 sunt internați aproximativ 100 de copii, ceea ce înseamnă că instituția lucrează la capacitate maximă, iar locuri libere practic nu mai sunt. Pacienții, internați cu infecții respiratorii virale și gripă, au vârsta de până la 3 ani, însă cele mai multe cazuri s-au înregistrat la copiii de până la un an și jumătate.”
Printre ei și David, care are 10 luni. Mama băiatului povestește că infecția respiratorie s-a dezvoltat rapid și a pornit de la o simplă tusă.
Daniela SURDU, MAMA: “Joi am mers la medicul de familie, dar acolo ne-au spus că nu ne pot face nimic și ne-au trimis la spital. Copilul avea tusă până la vomă și febră. Aici deja ne pun pe picioare, suntem a șasea zi.”
Aceleași simptome le-a avut și Marcus.
Vlada TACU, MAMA: "Acum 3 zile a făcut febră și o tusă umedă. Am apelat la medic. A venit ambulanța și ne-a adus aici."
Liuba NEAMȚU, VICE-DIRECTOR, SPITALUL CLINIC MUNICIPAL DE COPII NR. 1: "Se adresează pacienți cu diferite forme: laringotraheite, bronșiolite sau pneumonii. În primul rând este febra, destul de mare, copiii mai mari acuză dureri musculare, cefalee, slăbiciune, ulterior apare tusa și scăderea poftei de mâncare. "
Epidemiologii spun că se așteapă în perioada următoare la o creștere a numărului de cazuri, dar precizează că este o caracteristică normală a sezonului.
Alina DRUC, MEDIC EPIDEMIOLOG ANSP: „În acest context, solicităm populației să fie mai atenți la măsurile simple de prevenire a infecției gripale, deoarece ne așteptăm în continuu la o creștere, fiind o caracteristică normală a sezoanelor gripale. Măsurile sunt igiena personală, igiena tusei și a strănutului, evitarea aglomerațiilor, alimentația bogată în fructe și legume.”
De la începutul perioadei de monitorizare, adică din septembrie și până acum, au fost înregistrate aproape 400 de cazuri de gripă și peste 70 de mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și infecții respiratorii acute severe. Specialiștii în medicină îndeamnă oamenii să se imunizeze, pentru a preveni îmbolnăvirea. Până în decembrie anul trecut, lotul de vaccin antigripal de 200 de mii de doze a fost epuizat.