Situație incertă în regiunea transnistreană după ce Rusia a anunțat că sistează livrările de la 1 ianuarie, încâlcând astfel contractul care era valabil până anul viitor. Responsabilii de la ministerul energiei și Moldovagaz spun că au îndemnat Tiraspolul să cumpere gaz de pe Bursa Română de Mărfuri, dar sunt puține șanse ca asta să se întâmple. Cum vor interveni autoritățile de la Chișinău în această situație nu se știe. Spun că au un plan, dar nu oferă detalii.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Noi am făcut și la Ministerul energiei ședințe cu întreprinderile energetice la care au participat și întreprinderile de pe malul stâng, Tiraspoltransgaz, noi foarte serios am recomandat să fie considerată achiziția de pe bursa de gaze naturale, este compania mamă a Tiraspoltransgaz, Moldovagaz, care este foarte experimentată de a cumpăra gaze naturale pe bursă.// Bursa română de mărfuri oferă intruiri gratuite cum să faci achiziții de pe bursă. Există capacități transfrontaliere, conducte, cum să rezervezi capacitatea, acum foarte serios trebuie acest instrument de luat în considerare.”
Am vorbit și cu șeful de la Moldovagaz ca să aflăm dacă cei de la Tiraspoltransgaz au în plan să cumpere gaze de pe piață.
Vadim CEBAN, ȘEF INTERIMAR LA MOLDOVAGAZ: „Ei nu au răspuns deocamdată. Noi am menționat și explicat cum are loc procedura de achiziție a gazelor naturale. Încă nu am primit niciun răspuns referitor „da” sau „nu”. Dar, cel mai probabil, cred că din cauza că nu dispun de mijloace financiare și nu pot procura.”
Cert este că cei de la Tiraspol vor trebui să achite în avans pentru gazul procurat de la bursa internațională.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Când achiziționezi gaze naturale pe bursă, doar așa poți. Întâi plătești, constitui garanții și oricând are loc achiziția, ele sunt executate aceste garanții.”
Ce se va întâmpla dacă Tiraspoltransgaz nu va cumpăra gaz de pe piață și cum va fi aprovizionată regiunea transnistreană cu gaze naturale după 1 ianuarie, când Rusia va sista livrările, nu este clar.
Vadim CEBAN, ȘEF INTERIMAR LA MOLDOVAGAZ: „Noi nu avem așa plan, doar coordonăm toate activitățile Tiraspoltransgaz. Noi am discutat, dar planul nostru de aprovizionare prevede achizițiile de gaze, în cazul în care nu sunt furnizate gaze naturale din partea Gazprom, noi am propus varianta de achiziționare de pe bursele internaționale. Sau, cum facem noi, periodic achiziționăm prin Bursa Română de Mărfuri.”
Responsabilii de la Guvern spun că au un set de măsuri care vor fi puse în aplicare treptat de la 1 ianuarie, dar nu dezvăluie detalii.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Trebuie să activăm mecanisme care sunt oferite prin hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență."
Despre ce măsuri este vorba, nu este clar, dar se pare că singura variantă luată în calcul de autorități deocamdată este ca Tiraspolul să cumpere gaze de pe piața internațională.