Consiliul Superior al Magistraturii nu va reuși să numească 20 de judecători la Curtea Supremă de Justiție până la sfârșitul lunii, cred experții din justiție. Asta deși ocuparea funcţiilor vacante de judecători la CSJ este una dintre condiţiile impuse de Comisia Europeană pentru a începe negocierile de aderare la UE. Astfel Chișinăul va fi nevoit să se justifice în fața comisiei.

Publicat:15.06.2024, 17:37

Deși ocuparea funcţiilor vacante de judecători la CSJ este una dintre condiţiile impuse de Comisia Europeană pentru a începe negocierile de aderare la UE, președintele Centrului de Resurse Juridice susține că până la sfârșitul lunii iunie, Consiliul Superior al Magistraturii nu va reuși să numească în funcție 20 de judecători.

Ilie CHIRTOACĂ, PREȘEDINTELE CRJM:  „Cred că va fi o provocare imposibilă pentru a numi 20 de judecători la CSJ până la sfârșitul lunii iunie. Totuși, legea cu privire la CSJ prevede că aceasta poate funcționa atunci când sunt numiți 9 judecători. 02:02 La această etapă, conform informațiilor oficiale avem 5 judecători numiți. La comisia vetting au rămas circa 9 candidați care încă așteaptă o decizie. Din ei, posibil că vor fi 4 care vor promova.”

Și expertul watchdog, Alexandru Bot susține că este o misiune imposibilă.

Alexandru BOT, EXPERT WATCHDOG:  „Asta ar însemna că comisiile de vetting să lucreze 24 din 24, ceea ce este imposibil. Pentru a acoperi cumva imposibilitatea de a numi tocmai 20 de judecători la CSJ, s-a mers pe formula transferului temporar al judecătorilor, doar că asta nu a dus la rezultate palpabile, deoarece se observă că majoritate ședințelor se amână.”

Potrivit legii, după reformare, noua Curte Supremă de Justiție trebuie să fie formată din 20 de judecători, dintre care 11 din rândul magistraților și 9 juriști. În total, pentru funcția de judecător la CSJ au candidat 37 de judecători și juriști. Pentru că majoritatea nu au trecut vetting-ul sau nu au fost promovați de CSM, acum consiliul urmează să anunțe un nou concurs, susține Ilie Chirtoacă.

Ilie CHIRTOACĂ, PREȘEDINTELE CRJM:  „Se pare că nu suplinim acest număr necesar de candidați. De 9 este greu, dar posibil. 20 însă nu prea are de unde să fie.”

Experții spun că autoritățile de la Chișinău urmează din nou să se justifice în fața comisiei europene.

Alexandru BOT, EXPERT WATCHDOG:  „Ține de dorința lor de a mai accepta extinderea de termen si acceptarea de asemenea justificări precum volumul mare de lucru și de informații care trebuie să fie prelucrate de CSM cât și de comisia de vetting. A fost o idee care din start se recomada ca o procedură destul de anevoioasă. Prea optimiști am fost când am spus că termenele vor fi respectate.”

Ilie CHIRTOACĂ, PREȘEDINTELE CRJM:  „Eu cred că condiția impusă de Comisia Europeană este pentru a avea o Curte Supremă funcțională. Acest lucru este îngreunat din cauza că nu avem judecători suficienți și probabil autoritățile vor trebui să fie foarte sincere și să spună ce fac ei pentru a scăpa de acest risc de a nu avea o Curte Supremă funcțională.”

Până acum, Maia Sandu a semnat Decretele de numire în funcție a 4 noi judecători la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba despre judecătorii Stela Procopciuc, Diana Stanilă Viorica Puica și juristul Vladislav Gribincea. Toți 4 au promovat vettingul. Curtea Supremă de Justiție s-a confruntat cu un deficit de judecători dupa ce în februarie anul trecut 18 magistrați au demisionat. Peste câteva săptamâni a fost înregistrat al doilea val de demisii. 

Atunci experții au catalogat plecările drept un sabotaj al judecătorilor care nu au vrut să treacă vettingul. Pentru a redresa situația, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au transferat în instanța supremă judecători din instanțele de fond și din curțile de apel.  

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.