Cu multe scenarii, scolile din tara au inceput sa se pregateasca pentru noul an de invatamant. Acesta, insa va fi diferit de cei precedenti. Fiecare institutie isi gandeste modelul potrivit pentru a functiona pe timp de pandemie. Mai simplu e la scolile din sate, care, datorita numarului mic de elevi, nu au mari probleme de distantare.

Publicat:15.07.2020, 20:42

Chiar daca ministerul educatiei a anuntat ca elevii vor reveni in salile de clasa la 1 septembrie, in scolile cu multi copii, acest lucru va fi extrem de dificil. 1300 de elevi merg la liceul teoretic “Principesa Natalia Dadiani”. Profesorii, elevii si parintii au avut discutii si, respectiv, au si scenarii.

Aurelia PANAGHIU, DIRECTORUL ADJUNCT L.T. “PRINCIPESA N. DADIANI: ”Am ales 3 modele din cele 7. Primul model si care are cea mai mare prioritate este invatarea de tip hibrid, atunci cand clasa este impartita in doua echipe, una este la scoala, una este online.”

O alta varianta ar fi ca elevii sa vina la scoala o saptamana, iar urmatoarea sa invete de acasa. Nu poate fi exclusa si combinarea mai multor scenarii. In cazul liceelor unde invata circa 700 de elevi, cu usurinta poate fi implimentat invatamantul pe schimburi. In Liceul Teoretic “Alecu Russo” au inceput pregatirile.

Irina PEGZA, DIRECTORUL ADJUNCT AL L.T. “ALECU RUSSO”: “Noi vom misca bancile ca sa pastram distanta sociala. Potrivit normelor, in clasa trebuie sa fie intre 20-25 de elevi. Ne vom gandi si la acest aspect. Avem la ce sa ne gandim si cum sa decidem ca copiii sa fie in siguranta la scoala."

In sate lucrurile sunt mai simple, pentru ca sunt mai putini elevi in scoli. La gimnaziul din Caracui, Hancesti studiaza 149 de elevi. Asta inseamna ca toti vor putea veni la ore in regim normal.

Nina IURCEAC, DIRECTORUL GIMNAZIULUI DIN S. CARACUI: “In fiecare sala de clasa sunt cate 15 seturi de mobilier, deci daca sunt 14-15 copii, noi reusim sa aranjam fiecare elev intr-o banca, in felul acesta pastram distanta fizica.”  

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: “Aceasta sala de clasa in care se petrec ore de limba si literatura romana, incepand cu intai septembrie isi asteapta elevii. Pe banci sunt deja pregatite manualele pentru clasa a 8-a si a 9-a, care curand vor fi repartizate copiilor.”

Orele la distanta le-au dat batai de cap atat profesorilor, cat si elevilor din mai multe motive.  

Nina IURCEAC, DIRECTORUL GIMNAZIULUI DIN S. CARACUI: ”Sunt copii care fac parte din familii social vulnerabile si ei nu ca ar avea acces la internet, dar nu au nici acele instrumente pe care ar putea sa le utilizeze in procesul educational.”

In mare parte, profesorii erau nevoiti sa sune scolarii la telefonul fix. Valeria Rotaru va merge in clasa IX-a si spune ca vrea foarte mult la scoala, spre deosebire de fratele ei mai mic.  

Valeria ROTARU, ELEVA: “E mult mai convenabil sa invatam la scoala, decat lectiile online. Pentru ca nu se preda asa bine, cum la scoala, e foarte greu de inteles si nu acceseaza toti elevii lectiile online, foarte putini, maximum 5-7.”  

Ministerul Educatiei a propus 7 modele de incepere a noului an de invatamant. Urmeaza ca fiecare institutie individual sa isi aleaga cea mai potrivita solutie. In tara noastra sunt peste 1200 institutii de invatamant.