Culorile pacii, dar si ale razboiului, vazute prin ochii copiilor refugiati au fost expuse pe holurile legislativului saptamana aceasta. Este vorba despre o expozitie de picturi realizate de picii veniti din Ucraina. Pictorita care a decis sa organizeze aceste ateliere, sustine ca scopul a fost sa le ofere o sustinere psihologica copiilor care au fugit de razboi, facand terapie prin arta.

Publicat:12.06.2022, 17:25

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Tablourile au fost pictate de mai multi copii cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani din diferite centre pentru refugiati din tara. Picii au fost lasati sa deseneze asa cum au simtit ei, tema atelierelor fiind pacea.”

Nastea are 12 ani si a venit din Odesa acum o luna. Fetita ne-a spus ca a asociat pacea cu o crenguta de piersic, proaspat inflorita.

„Eu m-am gandit ca crenguta de piersic simbolizeaza primavara, cand totul infloreste, totul este bine, este vesel pentru ca totul infloreste, asta inseamna ca totul reinvie.”

Copila a venit in Moldova impreuna cu o matusa, sora mai mare si verisoarele atunci cand razboiul era deja in toi. 

„Uneori bombardau, noi ne ascundeam in hol sau in baie. Imi doresc foarte mult sa ma intorc acasa. Acolo sunt bunicii mei, tata a ramas acolo si pisica mea.”

Dorul de casa e mare si pentru Nazar.

„Eu am desenat o casa si am scris in ce localitate este casa mea, orasul Irpin si am desenat maci. 

De ce maci?

- Pentru ca imi plac foarte mult, sunt simbolul Ucrainei, este chiar o zi in care in piept se poarta maci si asta inseamna o inima ranita de un glont.”

„Cand desenez, ma simt de parca razboi nu-i.”

Pictorita Valeria Barbas care a decis sa organizeze atelierele de pictura pentru copiii refugiati sustine ca a vrut sa fie alaturi de acestia si sa-i ajute sa treaca peste drama razboiului. Artista sustine ca procesul a fost o terapie.

Valeria BARBAS, PICTORITA: „Un schimb de dragoste, daca vreti, foarte simplu. Ne imbratisam pictam impreuna, avem ceva ce ne leaga si asta este arta.”

Proiectul va continua pana in decembrie, orele de pictura fiind organizate in toate centrele pentru refugiati din tara.