Este oficial. Începând de astăzi, telefoanele sunt interzise în timpul orelor în școlile din Moldova. Regulamentul care prevede acest lucru, și în care sunt explicate condițiile și modul de utilizare a gadgeturilor, a fost aprobat și publicat. Elevii vor putea folosi telefoanele doar în timpul pauzelor, iar la ore – doar în situații de urgență sau cu permisiunea profesorilor.

Publicat:13.01.2025, 12:08

Așadar, elevii din toate instituțiile de învățământ din țară nu vor putea folosi telefoanele sau alte echipamente electronice, precum tablete, laptopuri sau ceasuri inteligente, la ore, inclusiv în timpul evaluărilor, tezelor sau examenelor. Sunt însă și excepții de la regulă. Elevii vor putea utiliza telefoanele, cu permisiunea profesorilor, în scop educațional, pentru acces la diferite aplicații pentru învățare sau cercetare. De asemenea, gadgeturile vor putea fi folosite la ore în situații de urgență sau în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități sau cu boli cronice.

EXCEPȚII DE LA INTERDICȚII
1.În situații de urgență(stare de sănătate, situații de criză imprevizibile)
2.Necesitatea monitorizării sănătății

În timpul lecțiilor, telefoanele mobile și alte echipamente electronice vor fi puse într-un spațiu special amenajat și vor fi restituite la sfârșitul orelor. 
La Liceul Teoretic cu Profil de Arte ”Mihail Berezovschi” această regulă e deja implementată de aproape doi ani. În toate sălile de clasă sunt suporturi speciale pentru telefoanele elevilor.

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: "Huse, panouri speciale sau boxe de diferite dimensiuni așa cum sunt acestea, sunt doar câteva dintre surporturile unde elevii își pot lăsa telefoanele. Copiii le pot recupera la sfârșitul orelor."

Tatiana CAZAC, ÎNVĂȚĂTOARE: "Nu avem discuții de ce le punem la panou, nu au frică că vor dispărea sau le va fura cineva.
- Atunci când apare o problemă, părintele are nevoie de copil, sau elevul nu se simte bine, eu apelez părintele și nu e nevoie de telefonul copilului.
- Acum în semestrul doi începem educația digitală și vom folosi telefoanele."

Conform documentului, profesorii vor putea ridica temporar echipamentele electronice ale elevilor care încalcă regulamentul privind utilizarea lor la ore. Și anume – dacă elevul folosește în continuare telefonul fără permisiune, după un avertisment verbal. Dacă afectează în mod repetat defășurarea orelor sau dacă folosește telefonul pentru accesarea materialelor nepotrivite sau distribuirea lor.

TELEFONUL MOBIL POATE FI RIDICAT DACĂ:

-Continuă să utilizeze telefonul fără permisiune 
-Afectează desfășurarea orelor
-Utilizează telefonul pentru activități care încalcă normele etice

Gadgedurile ridicate de profesori vor fi păstrate într-un loc sigur și securizat, cum ar fi o cutie specială sau un dulap cu cheie. Dispozitivele electronice vor fi returnate elevilor la sfârșitul zilei, iar în cazuri grave sau de încălcări repetate, acestea vor fi returnate părinților. Anterior, ministerul Educației declara că introduce această interdicție pentru că utilizarea excesivă a telefoanelor mobile provoacă distragerea atenției elevilor la ore. Regula este valabilă și în școlile din România, Franța, Italia, Grecia și alte țări.