Din prima zi, Moldova a condamnat agresiunea rusa in Ucraina si a ajutat cu tot ce a putut vecinul ravasit de razboi. Moldova s-a mobilizat. Din prima zi reporterii nostri au fost la frontiera, au aflat povesti dureroase, au urmarit cum refugiatii isi cladesc pacea din ruine si cum isi gasesc fericirea printre straini. Am inteles ca razboiul e ceva mai mult decat li se intampla altora, e ceva care ne-a afectat, dar ne-a unit si ne-a schimbat pentru totdeauna.

Publicat:24.02.2023, 21:40

Pe 24 februarie 2022 ne-am trezit intr-o realitate pe care nu am fi vrut sa o traim. O realitate care, la inceput, ne-a speriat, dar apoi ne-a mobilizat.

Daniela: „Eu nu o sa uit niciodata acea dimineata cand a inceput razboiul.”

Francesca: „Eram speriata de aceasta noutate, ca sunt bombardamente in secolul 21.”

Valeria: „Am fost martor a unei frici imense si a unei ingrijorari dar totodata a unei empatii maxime.”

Iuliana: „Nu am vrut sa stim si sa intelegem ce inseamna razboi.”

Diana: „Am vorbit cu copii mici care erau constienti ca acasa la ei este razboi si ca nu mai au de fapt o casa.”

Natalia:„Oamenii imi povesteau plangand cum si-au lasat casa, masa, familiile.”

Ucrainenii si-au lasat tot si au fugit. Au fugit de frica razboiului, iar multi si-au gasit refugiul in Moldova. Din prima zi, tara noastra s-a pomenit cu un val de refugiati nemaivazut pana acum.  

„Ne-am trezit din cauza bombardamentelor.”

„Au ramas parintii acolo. Mie frica!”

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV: „In prima zi am vazut familii intregi si oameni care mergeau dar nu stiau incotro, cu lacrimi.A doua zi insa a fost inca mai groaznic pentru ca vama era locul unde se desparteau familii, barbatii ramaneau pe partea cealalta.”

Moldovenii au inceput sa se mobilizeze din primele ore ale razboiului. La vama, refugiatii erau asteptati cu mancare, un ceai cald, plapume si haine groase.

„Ne-am mobilizat, vedem ca e razboi.”  

„Baieti suntem voluntari, putem sa va ajutam cu cazarea.”

Si s-a mobilizat o tara intreaga. Pentru ucraineni au fost amenajate sute de centre de plasament.

„Acesta este un camin pentru elevi. Pe toti i-au dus acasa, ca sa ne putem afla aici.”

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV “Am vorbit cu foarte multi cetateni ucraineni. Ei povesteau despre casele lor care au fost distruse, ei povesteau ca si-au lasat in urma tot ce au agonisit de-o viata doar ca sa ramana in viata. Ei aveau puterea si dorinta sa strige si sa spuna lumii intregi ca este o nedreptate in Ucraina.”

Am primit refugiati in casele noastre si am fost martorii unei solidaritati nemaivazute pana acum.

„A fost placut pentru mine sa ii cazez, sa fiu alaturi de durerea lor.”

Valeria CAPRA, PREZENTATOARE PRO TV:A fost un soc pentru toata redactia Pro TV si cumva am inteles ca trebuie sa ne apucam de munca. Solidaritatea cu care moldovenii au primit ucrainenii. La distanta de o zi paremise curtea unei organizatii s-au implut de produse alimentare... ”

„Am adus hainute, plapume...”

Valeria CAPRA, PREZENTATOARE PRO TV :„Am fost martorii la o mare bunatate si faptul ca impreuna putem aduce in gram de speranta celor care au fugit din calea razboiului, si sunt sigura ca am intervievat ucraineii, au avut si au in continuare recunostinta enorma pentru cei care au fost alaturi.”

Din primele zile am fost alaturi de refugiati.

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV:Am facut o serie de reportaje despre moldovenii nostri care din propria initiativa, din propriii bani gateau si duceau mancare pentru ucrainenii care ajungeau la noi infometati, infrigurati si speriati de acest razboi.”

Dar dincolo de frica de razboi, se ascundea... dorinta de a trai. Iar cele mai mici bucurii erau traite la intensitate maxima.

Dar ce se intampla in Ucraina, cum arata realitatea pe teren? Ne-am pus aceste intrebari si am mers sa aflam raspunsuri.

Alex VASILOS, CAMERAMAN PRO TV: „Nu m-am asteptat sa vad un asa tablou tragic in Ucraina, mobilizarea oamenilor care ajutau soldati, facand diferite centre de adunare a lucrurilor, mancare, produse, apa, medicamente.”

Iar ceea ce se imprima acolo, se scria la Chisinau.

Iuliana MARANCIUC, PREZENTATOARE PRO TV: A fost mai greu sa scriu ceea ce imi povestea la telefon colegul nostru Alex. El nu prea avea retea. Fiecare apel pe care il primeam de la el, imi faceam griji sa nu imi spuna ca s-a intamplat ceva grav cu el.”

Ingrijorati de ce se intampla in Ucraina, la inceput, in tara, s-a instalat panica. Moldovenii au simtit frica, panica si nesiguranta in ziua de maine.

In tara a fost instituita stare de urgenta.

Daniela ANDREEV, PREZENTATOARE PRO TV: „Tot in acea zi imi amintesc ca Serviciul de Informatii si Securitate anunta alerta terorista si indemna cetatenii sa se informeze din surse veridice si sa nu distribuie informatii false. Am vazut foarte multi oameni panicati, imi amintesc acea perioada ca foarte multi stateau cu bagajele facute si multi erau gata sa plece din tara.”

Si am avut grija ca cetatenii sa fie informati corect. Am relatat despre ce se intampla pe front din primele surse.

Elena ROBU, REDACTOR PRO TV:„Astazi stim ce misiune avem – sa informam corect, sa spunem lucrurilor pe nume si... sa luptam pentru pace.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.