Premierul Dorin Recean a dat asigurări că tarifele la energia electrică nu vor mai crește în perioada următoare. Asta dacă în continuare consumatorii vor face economii în special în orele de vârf atunci când lumina pe piață este mai scumpă. Energocom anunță că pentru mâine se preconizează un consum de energie electrică mai mare decât azi și că a rezervat capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a asigura în totalitate necesarul de consum.
Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: ”Pentrul malul drept al Nistrului noi am luat în calcul toate riscurile, care se pot materializa în următoarea jumătate de an, astăzi nu există premise ca prețurile să crească.”
Lumina nu se va scumpi dac moldovenii vor face economii, mai ales în orele de vârf.
Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: ”Rămânem la aceeași rugăminte și solicitare către toți să economisim consumul de energie electrică în mod special în orele de vârf și atunci cu siguranță nu vor exista motive să creștem tariful.”
Celula de criză de la Guvern informează că astăzi malul drept al Nistrului a fost asigurat cu volumul de energie electrică necesar, fără a fi nevoie de activarea contractelor de avarie. Deși a fost progonzat un consum de electricitate cu 15 la sută mai mare decât ieri. Acesta a fost acoperit de producția locală și importuri.
În continuare, aproape 50 la sută din totalul energiei electrice pe care o consumăm este importată din România. Iar de acum încolo cifra va crește. Energocom a anunțat că a semnat un contract de achiziție a energiei electrice cu OMV Petrom România pentru o cantitate de 30 MW bandă, care va fi valabil în perioada 10-31 ianuarie.
” Conform condițiilor contractului, prețul nu poate fi divulgat deocamdată, dar este mai mic decât ofertele existente pe piață. În următoarele săptămâni se așteaptă oscilație de prețuri legate cu reluarea activității economice, ce va genera un consum mai mare, atât în România, cât și în Republica Moldova. Contractul cu OMV va reduce din cantitatea de electricitate cumpărată pe bursă, care la fel e caracterizată de volatilitate",...se arată în comunicatul instituției.
De la 1 ianuarie, după ce Rusia a sistat livrările de gaz către regiunea transnistreană, Chișinăul nu mai cumpără electrcitate de la centrala de la Cuciurgan.
Ieri, președintele Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Oficialii au discutat despre criza umanitară din regiunea transnistreană. Cei doi oficiali au convenit să identifice „soluții comune”.
După ce Moscova a oprit livrările de gaze încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în toate localitățile din stânga Nistrului. Aproape toate întreprinderile din regiune, cu excepția celor alimentare, nu mai activează. Energia electrică este produsă de centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe bază de cărbune, și de hidrocentrala de la Dubăsari. Tiraspolul anunța că regiunea ar avea rezerve pentru cel mult 50 de zile.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.