Moldovagaz anunta despre intrarea in vigoare a noilor preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Astfel ca noul pret va fi aplicat pentru a doua jumatate a lunii, incepand cu 12 august.
In luna august curent procesul de citire a indicatiilor echipamentelor de masurare in scopul facturarii consumului de gaze naturale se va desfasura in perioada:
- 12-15 august 2022– pentru determinarea volumului de gaze naturale consumat pana la data intrarii in vigoare a noilor preturi reglementate la gazele naturale;
- 25 august-03 septembrie 2022 – pentru determinarea volumului de gaze naturale consumat dupa data intrarii in vigoare a noilor preturi reglementate la gazele naturale.
Noile tarife stabilite:
1. in punctele de intrare in retelele de transport al gazelor naturale – 18 819 lei/1000m3 (fara TVA);
2. in punctele de iesire din retelele de transport al gazelor naturale – 19 066 (fara TVA);
3. in punctele de iesire din retelele de distributie a gazelor naturale de inalta presiune – 19 317 (fara TVA);
4. in punctele de iesire din retelele de distributie a gazelor naturale de medie presiune – 19 654 (fara TVA);
5. in punctele de iesire din retelele de distributie a gazelor naturale de joasa presiune – 21 296 (fara TVA).
De ieri noile tarife la gazele naturale au intrat in vigoare. Astfel, consumatorii casnici vor achita 22,99 lei pentru un metru cub, acesta fiind pretul stabilit pentru furnizarea gazelor naturale in punctele de iesire din retelele de distributie a gazelor naturale de presiune joasa.
Noile preturi au fost aprobate de catre Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica la data de 4 august curent.
Pe 13 iulie, Moldovagaz a venit cu o noua solicitare prin care cereau ca tariful la gaz sa fie majorat cu 63%. Astfel, acestia au cerut ca un metru cub de gaze naturale, pentru consumatorii casnici, sa coste 29 de lei si 48 de bani.
Anterior, autoritatile au anuntat ca la iarna vor oferi compensatii pentru facturile la gaz, energie electrica si termica. In acest sens, cei care vor avea nevoie de compensatii vor trebui sa se inscrie, din toamna, intr-un registru al vulnerabilitatii energetice. Cetatenii vor avea la dispozitie aproximativ doua luni pentru a-si include acolo datele despre venituri, componenta familiei si alte date personale, astfel incat sa fie inclusi intr-o categorie de vulnerabilitate. In functie de asta va fi stabilita suma compensatiilor pentru fiecare familie.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.