Cursuri de prim ajutor, in aer liber. Zeci de doritori se aduna zilnic in diferite locatii din capitala, la iarba verde, unde sunt instruiti ce sa faca in cazul in care o persoana are nevoie de resusictare. Profesori le sunt un medic si un proaspat absolvent al Universitatii de Medicina care spun ca oricine poate salva o viata, daca stie regulile esentiale de acordare a primului ajutor. 

Publicat:05.08.2022, 19:25

“Spatele drept si unu, doi, trei, nu dezlipim mana.”

“Fix pe mijloc.”

Asa arata cursurile de instruire de acordare a primului ajutor medical la care zilnc se aduna cate cel putin 20 de curasnti. Dupa cateva minute de teorie, acestia trec la practica. AInvata cum sa verifice daca o persoana este in stare inconstienta, daca respira sau daca are puls.

“Vezi si auzi.”

Dumitrita spune ca s-a pomenit de mai multe ori in situatii in care era nevoie de un masaj cardiac sau de deblocarea cailor respiratorii, ea insa nu a fost de ajutor asa cum nu stia cum sa le efectueze. Tanara spune ca anume din acest motiv a mers la cursuri.

Dumitrita, CURSANT: "Un copil mic care a avut caile respiratorii blocate si mama nu stia cum sa actioneze si s-a gasit din fericire o persoana care a reusit sa deblocheze caile. 

- E ceva care poti sa inveti si sa cresti sansa sa salvezi o viata.”

Iar aceasta tanara, care este inca eleva la liceu, in clasa a 11-a, ne-a povestit ca isi doreste sa devina medic in viitor si vede aceste cursuri ca un prim pas spre visul sau.

Andreea GERU, CURSANT: “In scoli partea teoretica ne este predata, dar nu avem posibilitatea de a practica.

- Daca nu actionam la timp, poate sa se produca oprirea creierului, cum a spus medicul, inima poate fi restabilita, dar creierul nu.”

Indiferent de varsta sau nationalitate, oricine se poate inscrie la aceste cursuri. 

Manechinele sunt “resuscitate” in vazul trecatorilor, cum ar fi in parcuri.

Andreea GERU, CURSANT: “Am practicat la manechinul de tip femeie, este destul de greu, deoarece compresiile trebuie efectuate cu multa forta.”

Iar profesor este un medic rezident, care a absolvit in acest an USMF. 

Stefan CRETU, INSTRUCTOR IN ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR, MEDIC REZIDENT: “Oricine care are dorinta, crede si este o persoana responsabila, poate sa participe la cursurile noastre de prim ajutor esential si avansat. Este in special pentru persoanele nemedicale.”

Ideea de a lansa o platforma dedicata educatiei in sanatate apartine unui medic din capitala. Olimpia Gherman a activat mai bine de 10 ani in Serviciul de Urgenta si crede ca fiecare dintre noi trebuie sa cunoasca ce actiuni trebuie intreprinse in cazul in care o persoana are nevoie de primul ajutor.

Olimpia GHERMAN, MEDIC PNEUMOLOG: “De fiecare data cand se intampla o urgenta, cu parere de rau, poate fi o persoana care chiar ne poate ajuta. Daca toate persoanele nemedicale vor fi instruite cu niste manevre salvatoare efectuate corect atunci vom putea salva mai multe vieti.”

Cei care fecventeaza aceste cursuri invata cum sa acorde ajutor in caz de inec, fracturi, accidente rutiere, insolatii sau chiar intoxicatii alimentare.